Szabados: A magyar sport egészét kell megreformálni

Infostart
2008. augusztus 25. 07:20
Lényeges lemaradásban van a magyar sport a finanszírozás tekintetében - vélekedett Szabados Gábor sportközgazdász. Hozzátette, hogy Magyarország ugyanakkor megelőzte Svédországot és Dániát az éremtáblázaton, holott ezen országok többet költenek sporttevékenységre. A szakértő szerint Kína számára pénzügyileg nem lesz nyereséges az olimpia, de nem is ez volt a cél.

Lényeges lemaradásban van a magyar sport - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a sportközgazdász, aki szerint Magyarországon a sportra fordított összeg nem éri el a költségvetés 1 százalékát, míg az Európai Unió fejlettebb tagállamaiban ez az arány akár 2 százalék is lehet.

Szabados Gábor hozzátette: a pekingi olimpia éremtáblázatán megelőztük Dániát és az arany nélkül maradt Svédországot, holott ezek az országok többet költenek sportra. A szakember azonban úgy véli: a két említett államban a lakosságnak legalább a fele rendszeresen és versenyszerűen sportol.

A sportközgazdász tart attól, hogy a pekingi szereplés után csak látszaintézkedések fognak születni a magyar sportban: az edzőkön, a sportolókon, és a szövetségi vezetőkön próbálják majd elverni a port, a magyar sport egészét pedig nem reformálják meg.

A döntéshozóknak hideg fejjel kell átgondolniuk, milyen problémái vannak a magyar sportnak, és hogyan lehet a gondokat kezelni - hangsúlyozta Szabados Gábor, aki szerint az olimpia idején elhangzott, hirtelen felindulásból tett nyilatkozatok és vádaskodások arra jók voltak, hogy a problémákra irányítsák a figyelmet, de a cél az, hogy higgadtan, kulturáltan és érdemi vitákkal oldják meg azokat.

Kína, az új világhatalom

Az 1984-es Los Angeles-i volt az első nyereséges olimpia. Szabados Gábor úgy véli: azóta csak nyereséges ötkarikás játékokat rendeztek, ám a pekingi vélhetően nem lesz az, de nem is ez volt a cél.

A sportközgazdász szerint ez az olimpia Kína számára egy óriási méretű pr-kampány volt, a szervezők pedig demonstrálni akarták, hogy itt van az új világhatalom, ami minden téren az élre tör.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabados Gábor a pekingi olimpiáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szabados Gábor a magyarok szereplésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást