Magyar nagykövetség nyílik Grúziában

Infostart
2008. augusztus 22. 15:13
Magyar nagykövetség nyílik Azerbajdzsánban és Grúziában - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

Fél év múlva kezdi meg működését Magyarország bakui nagykövetsége - közölte online sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: Azerbajdzsán politikai, gazdasági és kulturális szempontból is fontos partnerünk, amit az elmúlt nyolc hónap elnöki találkozói és egyezményei is mutatnak.

Magyarország bakui nagykövete várhatóan Boros Jenő lesz. A diplomata 1975-től a Külügyminisztérium munkatársa, korábban pozsonyi és berni nagykövet volt. Az Országgyűlés külügyi bizottsága már meghallgatta, az ellenzéki képviselők azonban nem támogatták a kinevezését. A távirati iroda úgy tudja, hogy a jelölt emiatt valószínűleg nem vállalja el a megbízatást.

A kormányszóvivő erről nem beszélt, de arról igen, hogy magyar nagykövetség nyílik Grúziában is, ahol a kormány szerint kedvezően alakul a helyzet.

A tbiliszi nagykövet-jelölt Juhász Sándor, aki korábban a litvániai külképviseletet, később pedig a Külügyminisztérium protokoll főosztályát vezette. A tervek szerint ősszel utazik ki Grúziába.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást