Magyar bocsánatkérés a 68-as bevonulásért

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 21. 15:03
Bocsánatot kért a magyar kormány Csehországtól és Szlovákiától, amiért 1968-ban magyar katonák is részt vettek a prágai forradalom elfojtásában.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt mondta: a bevonulás a szabadabb gondolkodás elleni agresszió volt, akkor is, ha a magyar csapatok a Szovjetunió nyomására vettek részt a hadműveletekben.

A tárcavezető szerint a prágai tavasz vérbefojtása világos és egyértelmű bizonyíték volt arra, hogy a szovjet típusú hatalomgyakorlás megreformálhatatlan, alkalmatlan a változásra.

"A bevonulás, a prágai tavasz leverése gyalázat és szégyen" - fogalmazott Hiller István, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar részvétel ügyében a rendszerváltás utáni szabad Magyarország kormányainak is adósságuk van.

A bocsánatkérés erkölcsi kötelesség - fűzte hozzá.

Emlékeztek

Közösen emlékeztek Csehszlovákia 1968-as megszállásának negyvenedik évfordulójára Csehország és Szlovákia vezető politikusai. Robert Fico szlovák és Mirek Topolánek cseh kormányfő Prágában, a két ország államfői, Ivan Gasparovic és Václav Klaus pedig Pozsonyban hajtott fejet az áldozatok emléke előtt.

Václav Klaus cseh államfő azt mondta: 1968. augusztus 21., a megszállás napja elindította a kommunizmus erózióját, amely 1989-ben, a rendszerváltáskor ért véget.

Ivan Gasparovic szlovák elnök a csehek és a szlovákok közös tragédiájának nevezte a megszállást, és azt hangsúlyozta, hogy az orosz tankok bevonulása nem volt felszabadítás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hiller István kultuszminiszter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást