Minden második felnőtt rendszeresen kávézik Magyarországon. Az legnépszerűbb italból az emberek átlagosan 280 csészével isznak meg évente. A legtöbben már nemcsak otthonukban vagy a munkahelyükön kávéznak, hanem bevásárláskor vagy szabadidős tevékenységeik közben is.
Bár sok kávét iszunk, az északi népek még nálunk is többet kávéznak, igaz, Finnországban vagy Svédországában inkább a lágyabb, filteres kávékat fogyasztják.
A fogyasztott mennyiség évről évre emelkedik, de az emberek egyre nagyobb figyelmet szentelnek a minőségre is - mondta az InfoRádióban Szijjártó Ágnes, az egyik kávéforgalmazó cég munkatársa.
Egyre többen figyelnek oda arra is, hogy hol termesztik az általuk fogyasztott kávét, hiszen más az íze például az Afrikában, a Kilimanjaro lábánál termesztett szemek, valamint az Egyenlítőn, trópusi éghajlaton, agyagos talajon termesztett kávénak.
A közel-keleti törzsek több mint ezer éve fedezték fel, hogy a földjeiken termő kávécserje babjaiból készült főzetnek élénkítő és frissítő hatása van. A kávét először Jemenben kezdték el tudatosan termeszteni, a kávézás szokását pedig mohamedán zarándokok vitték magukkal Mekkába és Medinába, ami innen terjedt tovább az egész Közel-Keletre, majd pedig Arábiába és Egyiptomba, ahol az hamarosan mindennapi szokássá vált.
Európában csak a XVII. század elejétől ismerhette meg a lakosság e népszerű élénkítő italt, de annak kedveltsége gyorsan nőtt és csakhamar kávéházak létesültek Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, sőt még a teakultúrájáról híres Nagy-Britanniában is.
Hanganyag: Panulin Ildikó