Évente 2,8 milliárd csésze kávét iszunk meg

Infostart
2008. augusztus 21. 12:18
Magyarországon évente 2,8 milliárd csésze kávét iszunk - derült egy felmérésből. Bár a magyarok többsége még mindig az olasz típusú rövid feketét issza, egyre jobban terjednek a lágyabb ízű, filteres, hosszú kávék.

Minden második felnőtt rendszeresen kávézik Magyarországon. Az legnépszerűbb italból az emberek átlagosan 280 csészével isznak meg évente. A legtöbben már nemcsak otthonukban vagy a munkahelyükön kávéznak, hanem bevásárláskor vagy szabadidős tevékenységeik közben is.

Bár sok kávét iszunk, az északi népek még nálunk is többet kávéznak, igaz, Finnországban vagy Svédországában inkább a lágyabb, filteres kávékat fogyasztják.

A fogyasztott mennyiség évről évre emelkedik, de az emberek egyre nagyobb figyelmet szentelnek a minőségre is - mondta az InfoRádióban Szijjártó Ágnes, az egyik kávéforgalmazó cég munkatársa.

Egyre többen figyelnek oda arra is, hogy hol termesztik az általuk fogyasztott kávét, hiszen más az íze például az Afrikában, a Kilimanjaro lábánál termesztett szemek, valamint az Egyenlítőn, trópusi éghajlaton, agyagos talajon termesztett kávénak.

A közel-keleti törzsek több mint ezer éve fedezték fel, hogy a földjeiken termő kávécserje babjaiból készült főzetnek élénkítő és frissítő hatása van. A kávét először Jemenben kezdték el tudatosan termeszteni, a kávézás szokását pedig mohamedán zarándokok vitték magukkal Mekkába és Medinába, ami innen terjedt tovább az egész Közel-Keletre, majd pedig Arábiába és Egyiptomba, ahol az hamarosan mindennapi szokássá vált.

Európában csak a XVII. század elejétől ismerhette meg a lakosság e népszerű élénkítő italt, de annak kedveltsége gyorsan nőtt és csakhamar kávéházak létesültek Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, sőt még a teakultúrájáról híres Nagy-Britanniában is.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást