Borhi: Kádár meggyőződésből is támogatta az inváziót

Infostart
2008. augusztus 21. 20:17
Kádár János meggyőződésből, és nem kényszerből küldött negyven éve magyar katonákat Csehszlovákiába - mondta az InfoRádió által megkérdezett történész az 1968-as események kapcsán. Borhi László szerint érthetetlen, hogy Románia miért maradhatott ki a Varsói Szerződés közös katonai akciójából.

Magyarország a Varsói Szerződés tagja volt, így az 1968. augusztusi prágai bevonulásból ha akartunk, se maradhattunk volna ki - mondta az InfoRádió által megkérdezett történész.

Borhi László hozzátette: Kádár János számára a szocialista világ egysége fontos külpolitikai szempont volt, ezért amikor látta, hogy a szovjeteket nem lehet lebeszélni a katonai intervencióról, a csehszlovákokat pedig nem lehet mérsékletre inteni, úgy döntött, Magyarországnak részt kell vennie az akcióban.

A történész ugyanakkor hangsúlyozta: Kádár János nemcsak meggyőződésből küldött katonákat Prágába, mert tartott attól, hogy ha nemet mond, a Szovjetunió leállíttatja az akkor induló gazdasági és politikai reformokat Magyarországon.

Az azonban tény, hogy Románia a Varsói Szerződés tagjaként kimaradt a csehszlovák bevonulásból. A történész szerint rejtély, hogy a szovjet vezetés ezt miért engedte meg.

A prágai tavaszról egyébként a magyar híradások beszámoltak, ám Borhi László hangsúlyozta: a bevonulásról szóló híreket a propagandagépezet megszűrte, és a katonai akciót úgy "adta el", mint egy baráti országnak nyújtott testvéri segítséget.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást