Szekeres: A fejlesztés időszaka jött el

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 20. 12:46
Megköszönte a honvédség szolgálatát és helytállását a honvédelmi miniszter a fővárosban, a Hősök terén rendezett tisztavatáson. Szekeres Imre hangsúlyozta: a következő időszakban erőteljesen fejlesztik a haderőt.

A politikus az 59 fiatal honvéd- és 49 rendőrtiszt előtt kijelentette: jól képzett, felkészült tisztek és tiszthelyettesek védik hazánkat és látnak el közös feladatokat szövetségeseinkkel, és olyan tábornokok vezetik a Magyar Honvédséget, akik itthon és külföldön nagy elismerést vívtak ki a magyar katonáknak.

Szekeres Imre emlékeztetett: a Magyar Honvédség már többször bizonyította, hogy értékeket teremt és értékeket véd határokon belül és kívül. Példaként említette a külföldi missziós tevékenységekben való aktív részvételt, hozzátéve: három kontinens tizenhárom országában jelenleg mintegy ezer magyar katona teljesít szolgálatot.

A honvédelmi miniszter kifejtette: sikeres missziós szerepvállalásuk a magyar külpolitika egyik legfontosabb eszközévé vált, és sok esetben tárgyalási alap vitatott kérdések megoldásában. Példaként említette a szomszédsági kapcsolatokat, a kisebbségben élő magyarok helyzetének javítását és egyes országokkal folytatott vízumtárgyalásokat.

A tárcavezető felhívására az ünneplők néma főhajtással emlékeztek az Afganisztánban a közelmúltban merényletben életét veszett katonákra, Kovács Gyulára és Nemes Krisztiánra.

A politikus felhívta a figyelmet arra: a stabilitás nem változatlanságot jelent, sőt, a képességek fejlesztésének időszaka jött el.

"Önök akkor kezdik meg katonai pályájukat, amikor a Magyar Honvédség új képességeit alakítjuk ki. Most kerül sor a nemzeti és szövetségi követelményeknek egyaránt magas szinten megfelelő, képességalapú és információs hadviseléshez igazodó haderő kifejlesztésére" - jelentette ki Szekeres Imre.

Megtört és folytatott hagyomány

A honvédelmi miniszter döntésének értelmében az idei augusztus 20-i tisztavatáson már nem a Szent Korona másolata előtt tették le esküjüket a katonák és rendőrök.

Az ünnepélyes tisztavatást hagyományteremtő szándékkal tavaly költöztették át a Kossuth térről a Hősök terére. Szintén tavaly volt először az ünnepség része, hogy a Szózatot követően a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának helikopterei, harci és szállító repülőgépei áthúztak a Hősök tere felett, 150-22 méteres magasságban.

Idén először három Mi-24 típusú harci helikopter, majd utánuk egy An-26-os szállító repülőgép és két L-39 Albatrosz kiképző gép repült át a tér felett. Ezt követően egy An-26-os szállító repülőgép és két MiG-29 típusú vadászgép, végül három-három JAS-39 Gripen típusú vadászgép következett.

A tisztavatást öt-hatezren nézték meg, a tisztek hozzátartozói, a családok és érdeklődők teljesen megtöltötték a Hősök tere környékét, és sokan álltak a Szépművészeti Múzeum lépcsőin is.