Jövőre megnyílhat a felújított Rác fürdő

Infostart
2008. augusztus 19. 06:51
A Népszabadság információi szerint több határidő-módosítás, tulajdonos- és tervezőváltás és egy évtizeden is túlnyúló előkészületek után 2009 nyarán megnyílhat a felújított és kibővített Rác fürdő.

A teljes beruházás értéke nyolcmilliárd forintra becsülhető. A fürdő megmaradó, eredeti épületétől balra kétszintes étterem épül, jobbra az eredetileg Ybl Miklós által tervezett, de a háborúban lebombázott zuhanycsarnokot állítják helyre, a Tabánba benyúló szárnyban pedig 67 szobás, abszolút felső kategóriás hotelt alakítanak ki.

A szállodaszobák átlagos mérete ötven négyzetméter lesz, a legkisebb szoba 34 négyzetméteres, a legfelső emeleti elnöki lakosztály pedig ennek majdnem a hatszorosa, külön bejáratú, négyszáz négyzetméteres terasszal.

A Magyar Nemzet információ szerint leállították azokat a felméréseket a honvédségnél, amelyek a laktanyák élelmiszer-ellátásának privatizációját készítették elő. A budapesti helyőrségek élelmezésének privatizációja több szempontból is aggályos. Az étkezésbe esetlegesen bekapcsolódó magántársaságok ugyanis nyugállományú tábornokok és más szakértők szerint is bizonytalanságot okozhatnak az ellátásban, ezért nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthetnek.

A honvédség ellátása ugyanis nemzeti érdek, és szerintük nem bízható nyereségorientált gazdasági társaságokra. A hadseregnek ugyanakkor megvan a szaktudása és eszköze, hogy ezt a tevékenységet továbbra is saját maga lássa el. Az élelmiszer-ellátó rendszere a tábori technikával együtt milliárdos értékes képvisel.

Az Index.hu írása szerint tiltakozó helyi lakosok nem engedték megépíteni a 141-es új buszmegállóját a budafoki Széchenyi utcában. A tervezett megálló táblájának a helyére egy fát ültettek. Galambos Attila, az egyik helyi lakos elmondta: nem értik, miért pont oda és mi alapján épít a BKV mintegy 16-20 megállót Budafokon a 141-es, a 150-es és a 250-es busz megváltoztatott vonalán. Ezért helyi lakosok csoportja nem engedte dolgozni a munkásokat, és a tervezett megálló nem épült meg. A konfliktus kedden várhatóan megismétlődik.

A Világgazdaság arról számol be, hogy Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) több mint hárommilliárd dolláros bevételt vághat zsebre a pekingi olimpia kapcsán. Ez egyharmaddal több, mint a négy esztendővel ezelőtti athéni játékok után beszedett összeg. Minden korábbinál többet, 1,74 milliárd dollárt várnak a televíziós jogdíjak értékesítéséből. A NOB valószínűleg a szponzoroktól is rekordösszeget tud összeszedni. Az olcsó belépők miatt mindössze 240 milliós jegyárbevétellel számolnak, ez 40 százalékos visszaesést jelent Athénhoz képest.

A Napi Gazdaság írása szerint két éven belül megkétszereződhet a szemétszállítás díja, de ezzel az emelkedés aligha ér majd véget. A jelenetős növekedés hátterében az áll, hogy az EU területén alkalmazott technológiák kiépítését, fenntartását és az amortizációt is meg kell fizetni. A vidéki önkormányzatok döntő többsége is szélmalomharcot vív a szeméthegyekkel. A díjemeléshez a helyi lakosok tiltakozása miatt egyelőre mindenütt óvatosan nyúlnak.

A pénzcentrum.hu összeállításából kiderül, hogy szokatlan rohammal számolhattak a kereskedők a láthatáron lévő magas fűtésszámlák következtében. Az előrelátó ingatlantulajdonosok közül egyre többen állították ismét szolgálatba a vegyes tüzelésű kazánokat, akiknek erre nem volt lehetőségük, azok tartalék fűtésrendszerek és kályhák beszerzése mellett döntöttek. A kereskedők két feledhető év után a forgalom ugrásszerű növekedéséről számoltak be. A kályhák és kandallók forgalmazói képtelenek tartani a korábban vállalt szállítási határidőket és a korábban gond nélkül teljesíthető 6 hét helyett hónapokig is elhúzódhat a teljesítés. Az egyik versenytárs szintén felkészületlenül állt a tavaszi és a nyári roham előtt és a vásárlók rövid időn belül még a raktáron lévő készleteket is elkapkodták.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást