Az MTV kuratóriumának ellenzéki tagjai nem akarnak cinkostársak lenni

Infostart
2008. augusztus 19. 13:50
A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének négy ellenzéki tagja egy honlapon közzéteszi az alapítvány és a televízió működésének szerintük nyilvánosságra tartozó dokumentumait. Elsőként az MTV Közalapítvány idei költségvetését és egy műsor szerződéseit tették fel a honlapra. Szabó László, fideszes elnökségi tag hangsúlyozta: a dokumentumokat a törvényi előírások értelmében az intézményeknek kellene közzétenni.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségéből négy ellenzéki tag a jövőben internetes honlapon tesz közzé olyan dokumentumokat, amelyeket szerintük törvényi és belső előírások ellenére sem hozott nyilvánosságra a Magyar Televízió (MTV), illetve a médiumot felügyelő közalapítvány.

Szabó László, a Fidesz által delegált kuratóriumi elnökségi tag elmondta: az oldalon jelenleg a Magyar Televízió Közalapítvány idei költségvetése, a nyilvánosságért folytatott másfél éves "harcuk" kronológiája, valamint a Nap-kelte pár hete meghosszabbított szerződése olvasható, de a jövőben rendszeresen tesznek ott közzé újabb dokumentumokat.

A Magyar Televízió 34 milliárdos évi költségvetéséből alig 1,5-2 milliárd forintot tesznek ki a kereskedelmi bevételek, a többi közpénz, ám az azzal kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát régóta nem sikerül elérniük - indokolta az ellenzéki kuratóriumi tagok.

Emlékeztettek arra is: az év közepétől az elektronikus információszabadságról szóló törvény is kötelezővé teszi az MTV-nek és a közalapítványnak ezen adatok publikálását, "ám ezt a kötelezőséget, ezt a kívánalmat egyik intézmény sem tartja be mind a mai napig", az MTV honlapján csak pár tucat szerződés főbb adatai olvashatók.

A Kereszténydemokrata Néppárt és a Fidesz kurátorai a továbbiakban nem kívánnak ennek a törvénysértésnek a cinkostársai lenni - mondta Szabó László.

Hozzátette: a honlap elindítása előtt jogászok véleményét is kikérték, valamint tanulmányozták az ombudsman vonatkozó állásfoglalásait.

Az MTV Közalapítvány kuratóriumának szocialisták által delegált elnöke egyelőre nem kívánt érdemben nyilatkozni arról a honlapról. Czeglédi László mindössze annyit mondott: a kuratórium saját honlapjának tartalmáról egyhangúlag döntött a testület, így szerinte az ellenzékiek kezdeményezése az egyéni karrierjük építését szolgálja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Czeglédi László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást