Szobrászoknak adják el az ellopott bronzszobrokat - lapszemle

Infostart
2008. augusztus 16. 08:24
A Népszabadság arról ír, könnyen megeshet, hogy az ellopott lovas szobrokból új lovas szobrok lesznek, miközben a leggyorsabban "fejlődő" bűnügyi üzletág, a színesfémlopás és feldolgozás kis és nagymesterei meggazdagodnak.

Ha ellopatnak egy bronzszobrot, tömbbe öntik, és nemritkán újra egy szobrásznak adják el, aki mit sem tud az anyag eredetéről - és a rendőrség is csak részben.

Az év első hat hónapjában 1256 nyomozást indítottak alumínium- és színesfémlopás miatt. Átlagosan azonban csak az ismertté vált esetek negyedében sikerült elfoglalni a tetteseket. Az EU már a kábítószer-kereskedelemmel hasonlítja össze a színesfémtolvajlást.

A Magyar Nemzet arról ír, Demszky Gábor hiába kezeli kifejezetten szakmai kérdésként a négyes metró legutolsó, egyben legnagyobb botrányát, az építkezés hatósági felfüggesztését, immár a főpolgármester koalíciós társai is vizsgálatot követelnek a felelősök megnevezésére.

A munkálatokat a Szent Gellért téri átkötő alagút építési engedélyének hiánya miatt állították le, de a DBR Metró Projektigazgatóság elismerte: a Fővám téri gondok miatt akár féléves is lehet a késedelem, a többletköltségek elérhetik az egymilliárd forintot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást