Orbán az oroszokról: Világosan kell beszélni

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 16. 17:55
A Fidesz elnöke határozott és egységes közép-európai és uniós álláspontot sürgetett az orosz-grúz konfliktus ügyében. Orbán Viktor a Soli Deo Gloria református értelmiségi szervezet konferenciáján, Balatonszárszón beszélt.

A volt miniszterelnök kijelentette: Oroszországgal szemben, ha szükséges, civilizált, békés, a nemzetközi diplomáciában elfogadott válaszlépéseket lehet tenni.

Orbán Viktor a válaszlépések között említette, hogy a lengyelek rakétavédelmi rendszerről írtak alá megállapodást az Egyesült Államokkal, valamint azt is, hogy a NATO külügyminisztereinek keddi tanácskozásán fel lehetne gyorsítani Grúzia és Ukrajna felvételét a NATO-ba, illetve fel lehetne függeszteni az Európai Unió és Oroszország közötti stratégiai együttműködési megállapodást.

A Fidesz elnöke külpolitikai egységet sürgetett Közép-Európában és az Európai Unióban, szerinte a közép-európai népeknek - benne a magyaroknak 1956 miatt különösen - kötelessége egyértelműen és világosan beszélni, amikor egy független államot ér katonai agresszió.