Továbbra is az ezüstök csillognak - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. augusztus 15. 19:25
Új Európa-csúccsal szerezte meg saját maga harmadik, a magyar olimpiai csapat negyedik ezüstérmét Cseh László; eddig 15 település jelezte, hogy befogadná az eredetileg Gyöngyösre tervezett indiai gumiabroncsgyárat; több mint 1 milliárd forint értékű vagyont foglaltak le a MÁV Általános Biztosító Egyesület vezetőitől.
Olimpiai eredmények

Új Európa-csúccsal szerezte meg harmadik ezüstérmét a 200 méteres vegyesúszás döntőjében Cseh László. A magyar versenyzőt ezúttal is Michael Phelps győzte le, aki hatodik aranyérmét ezúttal is világcsúccsal gyűjtötte be. Takács Krisztián éppen kiszorult az 50 méteres gyorsúszás döntőjéből, és a 9. helyen végzett, Kis Gergő pedig 1500 méter gyorson nem jutott a fináléba. A magyar női vízilabda-válogatott csoportelsőként jutott a legjobb négy közé; Godova Gábor szövetségi kapitány együttese záró csoportmérkőzésén 10-4-re győzött Görögország ellen. A női kézilabda-válogatott 33-24-re kapott ki a világbajnok oroszoktól, de az eredménytől függetlenül a magyar csapat ott lesz a negyeddöntőben. A világranglista-vezető magyar férfi párbajtőrvívó-válogatott a negyeddöntőben meglepetésre kikapott a házigazda kínaiaktól, majd két mérkőzést megnyerve végül az 5-ik lett. Bejutott a teniszverseny döntőjébe a spanyol Rafael Nadal, miután győzött a szerb Novak Djokovics ellen. A fináléban a chilei Fernando Gonzalez lesz az ellenfele.

Megsérült Horváth

Kiújult a pekingi olimpia férfi öttusa-viadalára készülő Horváth Viktor idegbecsípődése. Kator Miklós, az öttusázók orvosa elmondta: már kezelte a tavaly világ- és Európa-bajnok sportolót hasonló panasszal, és infúzióval remélhetően sikerül gyorsan rendbe hozniuk.

Paralimpiai küldöttség

Összesen 33 magyar sportoló vehet részt a szeptember 7-én kezdődő pekingi paralimpián, miután a névsort jóváhagyta a Magyar Paralimpiai Bizottság közgyűlése. Gömöri Zsolt, a testület elnöke az elvárásokról azt mondta: szinte kizárólag világ- és Európa-bajnoki érmesek alkotják a csapatot, ezért mindenki esélyes arra, hogy pontszerző helyen végezzen.

Maradnak az oroszok

Nem távoznak az orosz békefenntartók Dél-Oszétiából, hogy továbbra is garantálni tudják a térség biztonságát. Ezt Dmitrij Medvegyev orosz államfő közölte, miután Szocsiban Angela Merkel német kancellárral tárgyalt. Közben a grúz elnök aláírta a két ország közötti tűzszüneti megállapodást. Mihail Szaakasvili, miután az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt, megismételte: az orosz hadsereg még mindig megszállva tartja Grúzia területének egy jelentős részét. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint már több mint 118 ezren hagyták el otthonukat a grúz-orosz konfliktus miatt.Jogkörbővítés

Bővítené a kormány a közterület-felügyelők jogkörét, így a jövőben el is szállíttathatják a forgalmat akadályozó autókat - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: a kabinet szerdai ülésén tárgyalt javaslat lehetővé tenné, hogy a közterület-felügyeletek olyan térfigyelő-rendszereket működtessenek, amelyek megfigyelést és adatrögzítést is végeznek.

Marad a hiánycél

Augusztusra 94,1 milliárd forint, a GDP 0,3 százalékát kitevő államháztartási hiányt vár a Pénzügyminisztérium - közölte a tárca államtitkára. Keller László az InfoRádióban elmondta: az első nyolc hónapra a GDP 2,4 százalékát, az első háromnegyed évben 2,8 százalékát kitevő, 764,5 milliárd forintos hiányt prognosztizálnak. Az év egészére nem változott a tárca GDP-arányos prognózisa, a hiány továbbra is 3,8 százalék lesz várakozásaik szerint.

Tolonganak

Eddig legalább 15 település jelezte, hogy befogadná az eredetileg Gyöngyösre tervezett indiai gumiabroncsgyárat. Az Apollo Tyres csütörtökön jelentette be, hogy a beruházással összefüggő adminisztratív eljárások elhúzódása miatt új helyszínt keres Magyarországon, vagy más európai országban. Korábban a Fidesz - környezetvédelmi okokra hivatkozva - helyi népszavazást kezdeményezett Gyöngyösön a beruházás megakadályozása érdekében. A kormány és az MSZP is a Fideszt tette felelőssé az indiai cég döntéséért.

Állítólag nem késik tovább

Teljesíthető a 4-es metró 2011-es átadása a Gellért-téri alagút-építési munkák múlt heti felfüggesztése ellenére. Erről a beruházó DBR Metró Projektigazgatóság operatív projektmenedzsere beszélt az InfoRádióban. Klados Gusztáv azt mondta: más munkafázisok előrehozásával még kiküszöbölhetőnek látja azt a késést, amit a Gellért-téri leállás és a Fővám téri állomás építésének csúszása okoz. A Gellért téri alagútépítést azért kellett felfüggeszteni a múlt héten, mert a kivitelező Bamco konzorcium nem kért engedélyt egy átkötő alagút megépítésére.

Lefoglalás

Több mint 1 milliárd forint értékű vagyont foglalt le a Vám- és Pénzügyőrség a MÁV Általános Biztosító Egyesület sikkasztással és pénzmosással gyanúsított vezetőitől. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője elmondta: a magánszámlákon korábban lefoglalt 666 millió forintot szerdán visszautalták az egyesület számlájára. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint legfeljebb 10-20 ezer tag nem szerződött át más biztosítóhoz a 195 ezerből a megadott határidőig.

Csúcs

Látogatói csúcs született a Sziget Fesztivál második napján. A szervezők közlése szerint ugyan nem volt teltház szerdán, de a fesztivál 16 éve alatt még soha nem voltak egyetlen napon 68 ezren a Hajógyári-szigeten.