Narancs riasztás: vihar és felhőszakadás érkezik - földcsuszamlások Ausztriában

Infostart
2008. augusztus 15. 18:40
A Dunántúlra narancs figyelmeztető jelzést adott ki a meteorológiai szolgálat a közeledő viharzóna miatt. Ausztriában áradásokat és földcsuszamlásokat okozott az ítéletidő.

Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese az InfoRádiónak elmondta: Ausztriában már előfordulnak heves zivatarok. A nyugaton örvénylő ciklon hidegfrontja mindenképpen eléri a Kárpát-medencét. Így eleinte a nyugati országrészben, éjszaka az ország közepén, szombaton pedig keleten kell záporokra, zivatarokra számítani.

Ausztria több tartományában áradásokat és földcsuszamlásokat okozott az ítéletidő. Alsó-Ausztriában az A1-es autópályán mintegy huszonöt jármű ütközött össze az eső miatt csúszóssá vált úton; a tömeges karambolban huszonketten megsérültek, négyen súlyosan.

Stájerországban egy kiránduló meghalt, amikor rádőlt egy fa, amit a viharos szél csavart ki. A jégeső jelentős károkat okozott a tartomány házaiban, termőföldeiben és az utcán parkoló járművekben is. A hegyvidéken kőomlásra és földcsuszamlásra is számítani lehet.

A nyugatról kelet felé tartó viharzóna késő délután Bécset is elérte: az osztrák fővárosra - orkánerejű szél kíséretében - heves zivatar zúdult.

Néhány órával korábban még Olaszország északi részén tombolt ítéletidő. A heves széllökések fákat csavartak ki, számos ház tetejéről leszaggatták a cserepeket. Torinóban egy kidőlt fa agyonütött egy 10 éves fiút.

Erős széllökések

Az előrejelzés szerint Magyarországon viharos széllökések lesznek, néhol felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható figyelmeztető előrejelzés szerint a zivatarokat viharos északnyugati széllökések, jégeső és jelentősebb mennyiségű csapadék kísérheti. A heves zivatarok mellett - elsősorban a Dunántúlon - 90 kilométer/órát meghaladó széllökések, nagyobb méretű jég és felhőszakadás is kialakulhat. A Dunántúlra éjfélig a narancs fokozatú riasztás érvényes.

A fővárost az esti órákban közelíti meg a hidegfront felhőzete, a Sziget Fesztivál látogatóit is figyelmeztették a lehűlésre, a záporokra és a zivatarokra. A sátorozóktól azt kérték, hogy ellenőrizzék sátraik rögzítését.

Estefelé az északnyugati szél viharossá fokozódhat a Balaton térségében is, ezért a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai fokozott óvatosságra intik a fürdőzőket és a vízi sportokat űzőket.

Vasárnapról csendesebb idő

Hétvégén javulásra számít az OMSZ. Vasárnap mindenütt csillapodik a légmozgás, egy-egy zápor fordulhat elő, a jövő hét elején viszont már erre sem kell számítani.

Augusztus 20-án az ügyeletes szerint valószínűleg gyenge hidegfront várható, néhány fokos lehűléssel, eső csak szórványosan valószínű.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást