Győrfi: Idén biztosított a koraszülöttmentés működése

Infostart
2008. augusztus 14. 16:00
Két speciális, koraszülöttek mentésére alkalmas mentőautót mutatott be az Országos Mentőszolgálat. Győrfi Pál szóvivő elmondta: a két jármű értéke 70 millió forint, és a két legelhasználtabb koraszülöttmentő-autót cserélik le a most bemutatottakra.

A koraszülöttmentést nyolc alapítvány végzi országszerte, amelyek finanszírozása az Országos Mentőszolgálaton keresztül történik, és e szervezet tulajdonában van a mentéshez használt eszközök nagy része - tájékoztatta az InfoRádiót az OMSZ szóvivője.

Győrfi Pál hozzátette: leltár szerint az újonnan beszerzett koraszülöttmentő-autók is az Országos Mentőszolgálathoz kerültek, ám a szervezet továbbadja őket oda, ahol a legelhasználtabb kocsikkal dolgoznak a mentők.

A járművek kialakítása speciális igényeknek felel meg: a belsejében lévő felépítményen vannak állapotmegfigyelő berendezések, inkubátor és lélegeztető gép is - magyarázta az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az autókban a koraszülöttellátásban gyakorlatot szerzett neonatológus orvosok és képzett ápolók dolgoznak. A rendszer működtetésére idén 72 millió forinttal több jutott, mint tavaly - jegyezte meg Győrfi Pál.

A szóvivő szerint nemzetközi összehasonlításban kiemelkedő a koraszülöttmentési felkészültség. Sok országban nincs szükség ilyen kapacitásra, mert kevés csecsemő jön idő előtt a világra.

Győrfi Pál hozzátette: a rendszer jövő évi finanszírozásáról ősszel zajlik majd egyeztetés az Egészségügyi Minisztériumban. Idén a működés biztosított, hiszen elegendő forrás áll az alapítványok rendelkezésére.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást