Hogyan lehetne hatékonyabb a drogstratégia?

Infostart
2008. augusztus 13. 13:50
A drogtúladagolásos halálesetek rendkívüli halmozódása ismét a közbeszéd középpontjába állította a kábítószer ügyet. Szakértőktől politikusokig szinte mindenki megszólalt. Szerdán délután az országos rendőrfőkapitány által összehívott drogkonferenciát tartanak, a megelőzést szolgáló, minél hatékonyabb együttműködés érdekében. A kormány elé szeptemberben kerül az a javaslat-csomag, amely várhatóan némileg változtat az eddigi drogpolitikán.

Kilenc ember halt meg herointúladagolás miatt nagyjából egy hét alatt. Bár minden részlet még nem tisztázott, valószínűnek tűnik, hogy a korábban fogyasztottnál erősebb, azaz tisztább drog hozzájárult tragédiájukhoz.

Az újabb és újabb hírek hallatán egyre többen nyilvánítottak véleményt. Az MDF a kormány engedékeny drogpolitkáját ostorozta és kevesellte a kábítószerügyre fordított pénzt. A Kisgazda Ifjúsági Szövetség a fogyasztók keményebb büntetését, az Új Generáció viszont a fogyasztók büntetésének megszüntetését javasolta.

Szakemberek véleménye az utóbbihoz áll közelebb. Úgy látják, a fogyasztók üldözése több kárt, mint hasznot hoz. Németh Zsolt, a Rendőrtiszti Főiskola tanára is azt mondja: a rendőrség a drog ellenes küzdelemben nem a fő célpontra összpontosít.

Van egy nemzetközi drogstratégia, ám annak a prioritásai között nincsen megemlítve a drogfogyasztó üldözése, hanem az van benne, hogy a drogfogyasztón segíteni kell - mondta Németh Zsolt.

A rendőrség megtehetné, hogy ezt vegye alapul. A minden bizonnyal szervezett kábítószer-terjesztő hálózatok felgöngyölítésére a magyar rendőrségnek gyakran nincs ereje, hisz ez a munka rendkívül idő, pénz- és energiaigényes, ezért legtöbbször nem tudnak végigmenni a terjesztési láncon a csúcsig - mondta a kriminológus.

A lánc másik végén vannak a drogfüggők, akiknek kezelésre lenne szükségük. Azonban mindössze 10 százalékuk jut el leszoktató programokra valamelyik intézménybe.

Funk Sándor addiktológus főorvos szerint kevesen kérnek segítséget, mert nem érzik magukat biztonságban, épp a büntethetőségük miatt.

A főorvos szerint ezen változtatni kellene. Minden drogos le akar szokni, de természetesen nem ma, azonban ha lenne egy olyan hely, ahol nyugodtan, akár többször megfordulhatna, hogy bejelentse a leszokási szándékát, megfelelő kezelést kapna és senki nem érdeklődne a neve vagy egyéb adatai iránt, az egy kicsit másképp nézne ki - fejtette ki.

Magyarország egyelőre a tűcsere-programig és a Metadon-kezelésig jutott a heroin-függők ellátásában.

Topolánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgató-helyettese, amellett, hogy fontosnak tartaná a megfelelő ellátóhálózatot, azt is várja, hogy legyen egyértelmű az állam a dorgkérdésben. Kiemelte: óriási ellentmondás, hogy egyrészt büntetni rendeli a büntetőjog a kábítószerhasználatot, másrészt viszont az állam sok pénzt költ arra, hogy a kábítószerhasználókat gyógyítsa.

Ma már evidencia, hogy a kábítószerfüggés jól gyógyítható betegség - hangsúlyozta Topolánszky Ákos.

A szakemberek véleménye szerint jóval kevésbé rideg hatósági hozzáállásra lenne szükség. Olyan nyugat-európai módszereket említettek, mint a belövő szoba, a heroin erősségét vizsgáló laboratórium, a receptre felírt kábítószer, amelyek mind a kábítószerbetegek biztonságát szolgálják.

A Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság szeptemberre cselekvési tervet készít, amelyhez megvizsgálják az ilyen módszerek hazai alkalmazásának lehetőségét is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást