Pusztító szélviharok, felhőszakadás - narancsszínű riasztás az egész országban

Infostart
2008. augusztus 8. 10:19
Észak-Európa felett egy ciklon örvénylik, melynek heves, intenzív hidegfrontja a déli, kora délutáni órákra éri el a Kárpát-medence észak-nyugati részét. Hazánk térségében a délutáni órákban számíthatunk heves zivatarokra, pusztító szélviharokra - mondta az InfoRádiónak Bozóki István meteorológus.

A hidegfront útját, záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső jelzi, a főváros környékét az intenzív front a koraesti-esti órákban éri el - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa.

A front előtt azonban igen meleg léghullámok áramlanak a térségünkbe, a legmagasabb nappali hőmérséklet ezért Budapesten elérheti a 30-32 fokot - tette hozzá Bozóki István.

Este viszont már a csapadék mellett heves szélviharokra is számíthatunk, a széllökések sebessége elérheti a 80-100 kilométert is óránként. Mivel ilyen erősségű szél már veszélyhelyzetet jelent, különösen az utakon közlekedőknek kell nagyon figyelniük.

Még az éjszakai órákban is ez a hidegfront alakítja majd az időjárást, de amilyen gyorsan jött, olyan sebesen távozik is a front. Szombaton már csak a keleti országrész fölött okoz zivatarokat, jégesőt. Az északnyugati szél még gyakran lesz erős, de nem annyira, mint ma.

A maximális nappali hőmérséklet azonban szombaton csak 25 Celsius fokig emelkedik.

Az OMSZ a vihar miatt délutánra narancsszínű riasztást jelez előre honlapján az egész ország területére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást