A költségvetést gyarapítja a HM ingatlanainak eladásából befolyt pénz

Infostart
2008. augusztus 1. 15:14
Több száz ingatlanán adna túl a Honvédelmi Minisztérium. Az eladásokat megkezdték, a több tízmilliárd forintos bevételek pedig sok esetben a költségvetést gazdagítják majd.

A honvédelmi tárca 2004. január 1-jétől értékesítheti ingatlanjait, leginkább nyilvános eljárás keretében. Mint a minisztérium InfoRádióhoz eljutatott közleménye fogalmaz: így nagyban csökkenthetők a fenntartási, működési és őrzés-védelmi költségek.

A használaton kívüli ingatlanok átadását minden esetben megelőzi a katonai és honvédelmi szempontból történő feleslegessé nyilvánítás. A katonai, illetve honvédelmi célra feleslegessé vált ingatlanok értékesítéséről minden esetben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. dönt, és az ebből származó bevétel az MNV Zrt.-t, tehát közvetve a központi költségvetést illeti meg.

A magyar állam tulajdonába és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésébe 120.000 hektár nagyságú földterület és mintegy 32.133.000 légköbméter épületállomány tartozik. Az ingatlanvagyon - az épületek, építmények és a földterület - együttes bruttó nyilvántartott értéke majdnem 647,5 milliárd forint.

Ezek között találhatóak lő- és gyakorlóterek, laktanyák, lakások, egészségügyi intézmények, erdőgazdaságok, üdülők. A minisztérium saját hatáskörben 51, az önkormányzatoknak 17 honvédségi ingatlant ad el. A helyhatóságok ezen kívül ingyenesen jutnak hozzá majdnem száz további ingatlanhoz.

"Nem áll módjukban" interjút adni

A Pilisi Parkerdő Zrt. 23 ingatlan esetében nem tulajdon-, hanem csak vagyonkezelői jogot kap a HM-től. A tárca rendelkezik használaton kívüli, termőföld művelési ágba tartozó ingatlanokkal is - szám szerint 423-mal, amelyeket a Nemzeti Földalapról szóló törvény alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek adnak vissza.

2004. és 2007. között az értékesítésből származó, mintegy 15milliárd forintot a HM a Radó György Központi Honvédkórház beruházásának befejezésére és II. rekonstrukciós ütemére, valamint a Laktanya Rekonstrukciós Program végrehajtására fordította.

Ebben az esetben a hivatásos és szerződéses állomány elhelyezési körülményeinek javítására, korszerűsítésére vonatkozó beruházásokat végeztek, többek között Tatán, Hódmezővásárhelyen, Debrecenben, Győrben.

Arról a minisztérium még egyeztet a Pénzügyminisztériummal és a vagyonkezelővel, hogy mi lesz az idei évi ingatlan-értékesítésből származó bevétellel. Erről, illetve egyéb részletekről szólva pedig megkeresésünkre elektronikus levélben azt válaszolta a tárca, hogy "a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma illetékesének egyéb elfoglaltsága miatt sajnos nem áll módjában interjút adni".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást