Kádár-kori állapotok a szerb-magyar határon

Infostart
2008. július 31. 20:36
A mai napig egy 1973-as, Jugoszlávia és a Magyar Népköztársaság között köttetett egyezmény szabályozza a magyar-szerb határforgalmat. A rendőrség évek óta új megállapodást sürget, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője viszont az InfoRádiónak azt mondta: a szerbek eddig nem reagáltak a hivatalos magyar megkeresésre.

Kovács Zoltán kifejtette: mára az 1973-as megállapodás teljesen elavult, mivel nincsen benne tisztázva a határátkelőhelyek státusza, a közúti forgalmat pedig szinte egyáltalán nem szabályozza.

Ez indokolná egy új megállapodás létrejöttét, különösen, hogy Magyarország 2004-ben belépett az Európai Unióba, 2007 végén pedig a schengeni övezetbe. A kor követelményeinek megfelelően kellene rendezni ezeket a kérdéseket - tette hozzá.

Az Országos Rendőr-főkapitányág Határrendészeti Főosztályának vezetője közölte: rendezetlen például a tiszaszigeti határátkelőhely státusza, mivel ott a megállapodás szerint csak magyar és jugoszláv állampolgárok közlekedhetnek. Magyarország számára ez az uniós csatlakozást követően tarthatatlanná vált, hiszen más uniós állampolgároknak is a magyarokéval azonos jogokat kellene biztosítani, de a szerb hatóságoktól függ, hogy beléptetnek-e egy német vagy francia állampolgárt. Emellett nehéz értelmezni a jugoszláv állampolgár kifejezést is.

Ebből a kezdeti időszakban volt konfliktus, és bár mostanra normalizálódott a helyzet, de az alapállást akkor is tisztázni kellene - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Az ezredes szólt arról is, hogy az egyezmény magyar tervezete elkészült, el is küldték azt a szerb félnek, de az eddig nem reagált.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást