Felfrissített Vásárhelyi-terv: négy árvízi tározó épül a Felső-Tiszán

Infostart
2008. július 31. 17:23
A továbbfejlesztett, újraindult Vásárhelyi-tervre a következő években 110 milliárd forintot költ Magyarország. A legtöbb pénzt arra a négy új árvízi tározóra fordítják, amit a Felső-Tisza mentén létesítenek. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára hangsúlyozta, hogy a vésztározók a Vásárhelyi-terv pillérét jelentik ugyan, de nem az egyetlen elemét.

A csomag mintegy 150 milliárd forintot tartalmaz, ebből 110 milliárdot illesztünk be a Vásárhelyi-tervbe, ami a 2013-ig terjedő fejlesztési ciklusra vonatkozik - mondta az InfoRádiónak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára.

Kóthay László hozzátette: a terv legnagyobb tétele az a 4 árvízi tározó lesz, aminek megépítése 70-80 milliárd forintit tesz ki.

A tervek szerint a Felső-Tiszán 2009-ben kezdődik meg a tározók kivitelezése, és ha az időjárás nem befolyásolja a munkavégzést, 2011-12-re fejeződnek be a munkálatok. A szakállamtitkár azonban hozzátette: az építkezések csak márciustól novemberben folytathatók.

A Vásárhelyi-terv további tételét alkotja a Tisza nagyvízi lefolyási viszonyának javítása, töltésépítések, és az árvízvédelmi fővédvonalak fejlesztése is - hangsúlyozta Kóthay László.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást