Egybefüggő parlagfűmezőre bukkantak Pest megyében

Infostart
2008. július 31. 19:19
Az elmúlt egy hónapban már több száz hektár parlagfűvel fertőzött területet találtak a földhivatal munkatársai Pest megyében. Legutóbb ma, csütörtökön bukkantak egy szinte egybefüggő, több hektáros parlagfűmezőre.

Komplex határszemle indult a parlagfűmentesítés ellenőrzésére Pest megyében július elsején. Az Érd közeli Sóskúton egy nagyjából öthektáros, egybefüggő parlagfűtáblát találtak a külterületeket ellenőrző földhivatal munkatársai. A növények már ki is virágoztak.

Kovács László, a megyei földhivatal földvédelmi osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta, a földhivatalok útvonalterv alapján járnak el, de figyelembe vesznek állampolgári bejelentéseket, és az úgynevezett parlagfűszerveren feltüntetett veszélyeztetettségi foltokat is. Felkutatják, beméri és jegyzőkönyvezik a területet. Ezt a táblát az útvonalterv alapján fedezték fel.

Az osztályvezető tájékoztatása szerint a megyében félmillió hektár termőterület található. Ebből az első egy hónap alatt közel hétszáz hektáron tűnt fel a parlagfű.

Kovács László kifejtette, a fertőzött táblák egy része műveletlen, egy másik része pedig kultúrnövénnyel van bevetve. A legveszélyesebb azonban a gabonatarlók parlagfüvesedése, itt ugyanis gyorsan kivirágzik a növény, és nagy mennyiségben ontja a pollent.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást