Megpróbálják befogni az elkóborolt szürkemarhákat

Infostart
2008. július 30. 13:09
Másfél éve vadon él Zala megyében egy szürkemarha csorda. A 30 állat egy kálócfai karámból tört ki, azóta kóborol a környéken, miközben a gulya egyedszáma 50-re nőtt. A Fertő-Hanság Nemzeti Park szakembereinek szakmai segítségével megpróbálják őket ismét karámba terelni, a munka csütörtökön kezdődik. A nemzeti park állattenyésztési vezetője arra számít: nem lesz könnyű dolguk az elvadult állatokkal.

Igazán ideális ez a terület bármilyen haszonállat vagy vad életterének - mondta az InfoRádiónak a Fertő-Hanság Nemzeti Park állattenyésztési vezetője, hozzátéve: a magyar szürkemarha nagyon öntörvényű állat, és könnyen feltalálja magát a környező területeken.

A csorda már másfél éve kóborol úgy, hogy nem kíséri őket gulyás. Koszta János szerint ez is azt bizonyítja, hogy ezek az állatok hamar önállóvá tudnak válni.

Több lovas szakember fogja megpróbálni befogni az elkóborolt állatokat: ők a marhák iramát bírva egy olyan villanypásztoros területre fogják beterelni a csordát, ahol állattartók segítségével karámba lehet hajtani őket.

Koszta János elmondta: ezek az állatok emberi beavatkozást már nehezen tűrnek, így először csak hangokkal, zajokkal és kerepléssel hívják fel a lovasok az állatok figyelmét, és megfigyelik a marhák reakcióit, amikből kiderül, mennyire vadultak el.

A szakember úgy véli: feltehetőleg 50-100 méterre tudják majd megközelíteni a csordát, és előfordulhat az is, hogy valamelyik óriástehén támadni fog.

Nem lesz könnyű dolgunk - mondta Koszta János, hozzátéve: addig próbálkoznak az állomány befogásával, amíg sikerrel járnak. Úgy kell csinálni, hogy az ember legyen az okosabb, de mindig az állat dönt arról, mit enged - az embernek rugalmasan követni kell ezt az akaratot - tette hozzá.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást