Ferihegyi kényszerleszállás: bekapcsolt a füstjelző

Infostart
2008. július 30. 10:19
Kényszerleszállást hajtott végre az éjjel az Egyesült Arab Emírségek egyik légitársaságának utasszállító gépe Ferihegyen. A gépben a füstjelző kapcsolt be, de mire leszállt, már elmúlt a vészjelzés. A gépet a szakemberek átvizsgálják, mentesítő járat már úton van Dubaiból.

Éjjel 1 óra után jelentkezett be a légiirányításnál az Egyesült Arab Emirátusok egy Boeing-777-es gépe, amely Londonból Dubaiba tartott, ugyanis bekapcsolt a füstjelző a kabinban.

A nemzetközi szabályok azt írják elő, hogy ilyen esetben azonnal meg kell kezdenie a süllyedést a repülőgépnek, és a legközelebbi szabad repülőtéren le kell szállnia - tájékoztatta az InfoRádiót Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója.

Mint mondta, a füstjelzés már a süllyedés közben megszűnt, de a pilóta ilyenkor nem veszélyeztetheti az utasokat, kötelessége letenni a gépet. Ez sikerült is, a repülőtér először a saját készenléti tűzoltóságát riasztotta, de szerencsére nem volt rájuk szükség.

Az igazgató kifejtette, a Boeing-777-es gép legújabb, 200-as, két hajtóműves, hosszútávú változata tíz-tizenegyezer kilométeres távolságok megtételére alkalmas. A személyzettel együtt összesen 380-an tartózkodtak a gépen. Dubaiból már útban van a mentesítő járat.

A gépet Hardy Mihály szavai szerint alaposan át kell vizsgálni, előfordulhat, hogy maga a füstjelző hibásodott meg, de egyéb oka is lehetett a füstnek, ezt majd a ferihegyi szakemberek derítik ki.

Hanganyag: Zsámboki Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást