Hogyan kell hatástalanítani a háborús bombákat?

InfoRádió / MTI
2008. július 29. 18:59
Jogszabályok és úgynevezett eljárási protokoll szerint történik a világháborús bombák hatástalanítása. A tűzszerészek döntik el, milyen biztonsági intézkedésekre van szükség. Ez történt a Ferencvárosban talált robbanószerkezet elszállítása és hatástalanítása során is.

Hajdu Gábor tűzszerész ezredes az MTI-nek elmondta: a második világháborúból visszamaradt bombák hatástalanításának megvan a szokásos protokollja. Általában a megtaláló értesíti a rendőrséget vagy a tűzoltóságot, majd azok kihívják a tűzszerészeket.

Először is a tűzszerészeknek meg kell vizsgálniuk, hogy milyen bombáról van szó, szükséges-e a környék kiürítése. Ezt követően alaposabban is megvizsgálják és azonosítják a robbanóeszközt.

A bomba hatástalanítása a helyszínen vagy elhagyatott helyen is történhet. Általában a gyújtószerkezetet kiszerelik a robbanóeszközből, és azt a helyszínen megsemmisítik, a bombatestet központi gyűjtőbe szállítják, ahol később, más eszközökkel együtt megsemmisítik. A gyújtószerkezet felrobbantása csak kisebb hanghatással jár, a robbanás pedig nem okoz károkat.

Abban az esetben, ha a tűzszerészek úgy ítélik meg, hogy a szerkezet hatástalanításának idejére a terület kiürítése szükséges, a rendőrség az erre vonatkozó jogszabályok szerint intézkedik. Ha szükségesnek látják, feláll a helyi védelmi bizottság, amelyek elnöke a polgármester vagy a megyei közgyűlés elnöke.

A védelmi bizottság tagjai katasztrófavédelmi, polgári védelmi szakemberek, a gázművek, a vízművek, az elektromos művek emberei, a rendőrség képviselői, de szükség esetén további szakértőket is bevonnak.

A Ferencvárosban hétfő délután talált világháborús bomba miatt a helyi védelmi bizottság még aznap este összeült, és a késő éjszakig tartó tanácskozáson kidolgozták a kiürítési tervet, eldöntötték hol hoznak létre befogadó állomásokat, irányítási pontot, elsősegélynyújtó helyeket, valamit a BKV közlekedését is megtervezték.

Kitelepítéssel, kiürítéssel, kimenekítéssel, valamint a befogadással és a visszatelepítéssel kapcsolatos jogokat és hatásköröket a védelmi igazgatáshoz kapcsolódó jogszabályok szabályozzák. A hivatásos katasztrófavédelmi szerveknek, valamint a közigazgatási vezetőknek, így a megyei és a helyi védelmi bizottság elnökének, a polgármesternek e szerint kell eljárnia.

A kiürítésről a rendőrségi törvény rendelkezik, míg a kitelepítésre és a kimenekítésre kormányrendelet vonatkozik.