Csökkent az illegális bevándorlás, de nőtt a próbálkozók száma

Infostart
2008. július 29. 18:09
Csökkent az illegális bevándorlás az idei első félévben Magyarországon. Az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese szerint az ukrán, a román és a szerb határszakaszon nőtt meg az illegális határátlépők száma, ezért ezeken a területeken nagyobb rendőri erők dolgoznak majd.

Vannak pozitív elmozdulások a schengeni csatlakozásnak köszönhetően, a belső határokon az ellenőrzés lebontásával nem nőtt egyértelműen a bűnözés, és ezt nem csak Magyarország állítja, hanem a szomszédos országok is - mondta el az InfoRádiónak Samu István, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese.

Hozzátette, a hazánkat érintő illegális migráció 19 százalékkal csökkent az előző egy évben. Jól működnek a schengeni határok, ezek mentén 28 százalékkal több illegális bevándorlót kapnak el a határőrök. A külső határok átvették a belső, uniós határok szerepét is - jegyezte meg Samu István.

A schengeni csatlakozáskor természetesen megerősítettük a magyar-ukrán határt is, de így is ez a legkritikusabb szakasz. Onnan sem embert, sem technikát nem vontunk el - fejtette ki a rendészeti helyettes. Elmondása szerint itt sem nőtt a bűncselekmények száma, de 9 százalékkal több az elfogott illegális bevándorló.

Tájékoztatása alapján ugyanakkor a román határon 77 százalékkal többen próbálnak átjutni illegálisan, mivel az ukrán határról ide tevődött át az illegális migráció. Errefelé leginkább a moldáv állampolgárok próbálkoznak. A szerb határon pedig a duplájára, 115 százalékkal nőtt az elfogott illegális bevándorlók száma - mondta el Samu István.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást