Az ellenzék szerint jövőre adóemelésre készül a kormány

Infostart
2008. július 28. 16:01
A Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetvezetője szerint jövőre adóemelésre készül a kormány. A Népszabadság információi szerint kormánykörökben felvetődött a differenciált áfaemelés lehetősége az adó- és járulékcsökkentéshez szükséges források bővítéséért.

Titkos kormányzati egyeztetésekről és adóemelési tervekről beszélt hétfői sajtótájékoztatóján a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetvezetője.

Soltész Miklós azt mondta: a kormány 2006 előtt átverte a külföldi és magyar vállalkozásokat, ezt a hazugságsorozatot pedig megszorítások követték, ami viszont tovább rontotta Magyarország versenyképességét.
Az ellenzéki politikus arra szólította fel a kormányt, hogy mondjon le az adóemelési és megszorítási tervekről, hozza nyilvánosságra, valójában mit akar tenni, és mi az, amivel a magyar gazdaságot elindítja az emelkedő pályán, mivel segítene a magyar családoknak.

A kormányszóvivő szerint álságos az ellenzék magatartása, hiszen egy olyan párt politikusa szólítja fel a kormányt javaslatai nyilvánosságra hozatalára, amely évek óta nem képes nyíltan előállni egy felelős programmal.

Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője azt mondta, a szocialista frakció az adó- és a költségvetési törvényeknél a gazdasági növekedést, a költségvetési egyensúly és a szociális biztonság megtartását fogja szeme előtt tartani.

A Népszabadság hétfőn arról írt, hogy pénteken rövid, mindössze egyórás zártkörű tanácskozáson egyeztettek adó- és járulék ügyekben Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök, néhány miniszter és az MSZP-frakció vezetői.

A lap korábban arról számolt be, hogy felvetődött a differenciált áfaemelés lehetősége az adó- és járulékcsökkentéshez szükséges források bővítéséért. A pénteki találkozón ismét szóba került az áfaügy, az egyik felvetés szerint az élelmiszerek áfáját 15-17 százalékra lehetne csökkenteni, a többi kulcsot pedig differenciáltan 22-25 százalékra lehetne emelni.

A Népszabadság szerint mindezek továbbra is csak ötletek, végérvényes forgatókönyv nincs; a részleteket augusztus végéig kell kidolgozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást