Idén még hiány lesz a kullancs elleni védőoltásból

Infostart
2008. július 25. 13:13
Magyarországon és egész Európában is jelentős hiány van a kullancsok által terjesztett betegségek elleni védőoltásokból - mondta az InfoRádiónak a Hungaropharma Zrt. vezérigazgató-helyettese. Feller Antal hozzátette: a hiányhoz hozzájárult az is, hogy a magyar lakosság tudatosan készül a kullancsidényre.

Nincsen elegendő készítmény a kullancsok által terjesztett betegségek elleni védőoltások egyik változatából sem az országban - mondta az InfoRádiónak a Hungaropharma Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Feller Antal hangsúlyozta: egész Európában megnövekedett a kereslet a vakcina iránt, és ezt sehol sem tudják kielégíteni, így nem volt arra lehetőség, hogy más országban vásároljanak, máshonnan csoportosítsanak át Magyarországra készleteket, mert Európában is hiány van.

A védőoltás hiányának oka, hogy jelentősen emelkedett a forgalom, az igények és betegség elleni felkészülés tudatossága is növekszik. Magyarország az erősen fertőzött országok körébe tartozik a kullancsok által terjesztett betegségek tekintetében, így a kirándulók közül egyre többen kívánnak védekezni a fertőzés ellen - fejtette ki. A vezérigazgató-helyettes hozzátette: a teljes éves forgalom 90 százaléka a második negyedévben kerül felhasználásra, noha az immunizációt bármikor el lehet kezdeni. Az év első félévében némileg több vakcinát adtak el, mint tavaly ilyenkor, mintegy 200 ezer készítmény fogyott el.

Nem valószínű, hogy ebben az idényben normalizálódik a helyzet, ugyanis a védőoltás gyártási ideje hat hónap, így volt olyan gyártó, aki csak 2009-re igazolt vissza szállítmányokat - közölte Feller Antal. Jövőre mindenesetre pontosabban kell tervezni a forgalmat, mert már a magyar lakosság is tudatosan készül a kullancsidényre.

Nem tudnak a kullancs által terjesztett agyhártya-agyvelőgyulladás elleni védőoltást adni már a fővárosi Kullancsbetegségek Ambulanciáján sem. Lakos András, az ambulancia vezetője azt mondta: rendeltek vakcinát, de csak néhány darabot kaptak, így már az év közepén elfogyott a készlet, és nem tudják beoltani az embereket.

A forgalmazóktól kapott információk szerint decemberig is elhúzódhat a hiány - tette hozzá Lakos András.

Hanganyag: Gál Ildikó és Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lakos András, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Feller Antal, a Hungaropharma Zzt. vezérigazgató-helyettese
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást