Drágábbak, de tartósabbak lesznek a gyalogosátkelők Budapesten

Infostart
2008. július 25. 12:40
Új technológiával festik a gyalogátkelőhelyeket a fővárosban. A régi festéssel legfeljebb egy évig, míg az új módszernek számító hideg plasztik festéssel akár hat évig is látható az átkelőhely.

Egyre több gyalogos baleset történik a fővárosban is. Legutóbb az Állatkerttel szemben lévő gyalogátkelőhelyen ütöttek el egy idős asszonyt és négy éves unokáját. Demszky Gábor szerint először azokat a zebrákat festik újra, amelyek a legrosszabb állapotban vannak, illetve amelyeknél a legnagyobb a balesetveszély.

Ezeket a zebrákat már ezzel az új technológiával festik át. Az úgynevezett hideg plasztik festéssel akár hat évig is látható egy átkelő, míg a régi festéssel maximum egy évig lehetett látni a zebrát. Az új technológiával 3000 négyzetméter gyalogátkelőhelyet festenek át a fővárosban. Budapesten négy évvel ezelőtt kísérleti jelleggel már készültek ilyen eljárással útburkolati jelek. A zebrák festése 200 millió forintba kerül.

"Minden nagyobb gyalogátkelőhelyen ezzel a technikával kell elvégezni nemcsak a felfestést, hanem a műanyag alapú rétegnek a felhordását is azért, hogy ezek az átkelőhelyek ezek jól láthatóak legyenek az autósok számára. Sokkal drágább ez a technika, ugyanakkor időt álló. A főváros ebben az évben 222 gyalogátkelőhelyet fest le ezzel az eljárással".

Zugló polgármestere azt mondta: szeretnék csökkenteni a kerületben lévő gyalogos balesetek számát. Ezért a kerületőrség a rendőrséggel közösen az oktatási intézmények előtt, főleg az iskolakezdésnél segíti a gyalogosok közlekedését.

"Nemcsak egy zebra elkészítéséről van szó, hanem figyelemfelhívásról is, mégpedig a tekintetben, hogy az autósok legyenek autós központúbbak, különösen egy olyan helyen, mint a Városliget"

A zebrafestésre elkülönített 200 millió forintból jut még egyéb útburkolati jelek festésétre is - mondta a főpolgármester. A gyalogátkelőhelyek festése már májusban megkezdődött, és októberig tart. A festék egyébként sokkal gyorsabban szárad, mint a korábban használt, így a gyalogosoknak és az autósoknak maximum 15 percig okozhat némi kényelmetlenséget az úton folyó munka. A legtöbb festést egyébként éjszaka végzik.

Ilyen eljárással újul meg többek között a Hegyalja út, a Hidegkúti út, a Jászberényi út a Hernád és a Pannónia utca egy-egy zebrája.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást