Ételmérgezések: az ÁNTSZ szerint szemléletformálásra van szükség

Infostart
2008. július 24. 10:45
Lényegesen több ételfertőzés történt idén az első fél évben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az ÁNTSZ közegészségügyi főosztályának vezetője azt mondta: ennek egyik oka, hogy fellazult a hatósági jelenlét az ellenőrzésben, a másik pedig. Hogy megszüntették a vendéglátóipari dolgozók kötelező oktatását.

Jelenleg konkrét számot nem tudok mondani, de a bejelentett nagy események száma meghaladja a tavalyi évét - mondta az InfoRádiónak Ócsai Lajos. Hozzátette: nagy esemény alatt a fertőzöttek 30 fölötti számát értjük.

Ezek két nagy csoportból tevődnek össze, az egyik a klasszikus szalmonellafertőzések, a másik az étel közvetítésével terjedő fertőző betegségek, jellemzően a calici vírus okozta ételmérgezések csoportja - fejtette ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közegészségügyi főosztályának vezetője.

Elmondta, sajnos egyre sűrűbben fordulnak elő ilyenek a szervezett étkeztetéssel foglalkozó helyeken. Egyébként az esetek döntő többsége magánháztartásokból indul ki - jegyezte meg Ócsai Lajos.

Mindennek sajnos nem az időjárás az oka, mert a nagy melegben általában bakteriális ételfertőzések fordulnak elő nagyobb számban - mutatott rá a szakember. Most viszont igazán nincs meleg, arra tudok gondolni, hogy a munkaerő nem rendelkezik kellő és megfelelő szemlélettel - vélekedett a főosztályvezető, aki rámutatott: hiányzik a rendszeres oktatás, és nagy a fluktuáció. Az ellenőrzések is ritkultak.

Az ételfertőzések számának csökkenése azonban attól várható, hogy megfelelő szemléletű emberek dolgoznak az élelmiszerforgalmazásba, akiket folyamatosan képeznek, és ellenőriznek - jelentette ki Ócsai Pál. Az ÁNTSZ munkatársa szerint mindennek a megbetegedés megelőzésére kell koncentrálnia, és ennek kell alávetni az alapanyag-vizsgálatot és az ételkészítés technológiáját.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást