Augusztusban demonstrálnak a tejtermelők az áruházláncoknál

Infostart
2008. július 24. 12:46
Augusztusban több nagy áruházlánc környékén fognak demonstrálni a tejtermelők az év eleje óta csökkenő tejfelvásárlási árak miatt - mondta az InfoRádiónak Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese. A termelők a csökkenésért a többi között a kereskedelmi láncokat okolják, mert szerintük azok indokolatlanul lenyomják az árakat.

Több oka is van a demonstráció szervezésének, az egyik az, hogy a tejtermelők önköltség alatti árat kapnak a tejért, 95-100 forintról mostanra 80 forintra csökkent az ár - mondta el az InfoRádiónak Istvánfalvi Miklós.

A Tej Terméktanács elnökhelyettese szerint a tejfeldolgozók a rendkívüli importnyomás miatt és a hazai, többségükben külföldi tulajdonú kereskedelmi láncok magatartása miatt szorulnak ki az értékesítésből.

A demonstráció helye és időpontja egyelőre nem publikus, az elnökhelyettes annyit árult el, hogy az augusztusban lesz megtartva, több nagy áruházlánc környékén. Keressük a további partnereket, például a Vágóállat és Hús Terméktanács tagjait. Minél szélesebb termelői és feldolgozói kört próbálunk mozgósítani - tette hozzá.

Ha szorosabban együttműködnénk, nagyobb ráhatásunk lehetne az árakra - jegyezte meg Istvánfalvi Miklós. Ugyanakkor próbáljuk fölhívni is a figyelmet arra, milyen akadályai vannak a méltányos árak érvényesítésének.

A külföldi tulajdonú áruházláncok nem ugyanúgy viselkednek Magyarországon, mint anyaországukban. Ott más a hazai és a külföldről behozott termékek aránya. Itt dömpingárakkal dolgoznak, ezt azonban otthon kerülik.

A beszállított külföldi termékek minősége nem éri el a magyar termékek minőségét. Ezt tételesen is be kívánjuk bizonyítani ezeket a demonstrációkon - hívta fel a figyelmet a Tej Terméktanács elnökhelyettese.

Istvánfalvi Miklós elismerte, közvetlenül is el tudnának jutni a fogyasztókhoz, vannak is ilyen terveik. Jelenleg azonban az áruházláncok mintegy 80 százalékát adják a magyar kiskereskedelmi forgalomnak. Így csak rajtuk keresztül lehet érvényesülni az élelmiszerpiacon - fejtette ki az elnökhelyettes.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást