A hálón rágják az egészségügy jövőjét

Infostart
2008. július 24. 13:22
Internetes fórum indult a kormányzati portálon annak érdekében, hogy bárki megoszthassa véleményét, vagy javaslatát a kabinettel az új egészségbiztosítási rendszerről - értesült az InfoRádió. Az egészségügyi feladatokról szóló miniszteri javaslatot két hete fogadta el a kormány, a szakmai szervezetek pedig a napokban kapták kézhez a koncepciót.

Máris éles vita bontakozott ki a kormányzati portál nemrég indított fórumában, ahol az egészségügy jövőjéről, és a miniszter által kituzött feladatokról nyilváníthat bárki véleményt.

A hozzászólók a jelenlegi rendszert is bírálják, egyikőjük a korábbi ágazati vezetők felelősségének firtatása után azt írja: "A kormány egészének felelősségét sem lehet feledni. Ha arra gondolunk, hogy még ebből a gyalázatosan kevésből is kivonták a pénzeket, akkor bizony meg kell állapítanunk, hogy sérült a partneri viszony, összekeveredett az emberi élet és a konvergenciaprogram és az utóbbi győzött."

A tervezet címében szereplő partnerségről más is kritikusan fogalmaz. Az egyik internetező egyenesen röhejesnek tartja ezzel a kifejezéssel fémjelezni a miniszteri javaslatokat.

Egy másik véleményező az orvosok felelősségét hiányolja a tervezetből, volt aki a stilisztikai hibákra hívta fel a figyelmet, és olyan is, aki az egészségügyi ellátások alapjainak átgondolását javasolta.

A finanszírozás növelését azonban nemcsak a fórumozók, hanem a Kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc is hangsúlyozta az InfoRádiónak: "Olyan biztosítási rendszer kell, amely értékén kezeli a kórházakat, a valós teljesítményeket valós összegekkel finnaszírozza."

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke, Kubányi Jolán is javasolja a finanszírozás növelését, az alap- és járóbeteg szakellátás megerősítését, ugyanakkor az ellenőrzési rendszer és a szakmai minimumfeltételek felüvizsgálatatát.

"Nemcsak a személyi feltételek, a humánerő-forrás rendezése, hanem az egészségügyben dolgozók presztizsének emelése is borzasztóan fontos lenne."

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István szerint elnagyolt a miniszteri tervezet, és a legnagyobb hibája az, hogy nem rendezi az orvosi létszámkérdést. "Sajnos, azt kell mondjani, hogy rendkívül elnagyolt és konkrétumokat nem tartalmaz ez az anyag. Azt különösen fájlaljuk, hogy nem rendezi az orvosi munkaerő ügyét."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást