Értékes ingatlanokat adna el a Honvédelmi Minisztérium - lapszemle

Infostart
2008. július 21. 06:54
Hét nagy értékű honvédségi ingatlan eladását tervezi a Honvédelmi Minisztérium - írja a Magyar Nemzet.A napilap úgy tudja: az üdülőket és helyőrségi klubokat egyfordulós nyílt pályázaton, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül értékesítik. A napilap felhívta a figyelmet arra, hogy az értékesítésre kijelölt ingatlanok nagy részén tízmillió forintos fejlesztéseket végeztek 2001 és 2003 között. Lapszemle.

A Budapest Airport (BA) tulajdonosának fantáziája szárnyal: a Ferihegyi repülőtér forgalmát megsokszorozó, 261 millió eurós fejlesztésbe kezd, és több járatot szeretne Ferihegyre vonzani - írja a Népszabadság. A tervek szerint a reptér kapacitása 2015-ig két és félszeresére emelkedik. A környező kerületekben azonban sokan azért imádkoznak: nehogy megvalósuljanak a tervek.

Ma már látszik: a reptér kifejezetten rossz helyre épült, a teherforgalom és a fapados légitársaságok kitelepítésére a gazdasági tárca szerint még évekig nincs lehetőség. A napilap utánajárt: valóban nem lehet hazai konkurenciája a Budapest Airportnak. A szóba jöhető, egyébként ideális megoldásnak látszó kiskunlacházai repülőtér fejlesztését az 1990-es években elvetették. Pedig az egykori szovjet katonai repülőtér a forgalom jelentős részét elvihette volna a sűrűn lakott főváros fölül. Kiskunlacháza afféle gyűjtő-elosztó repülőtérként működött volna: ide akarták terelni az éjszakai forgalmat, a teherszállítást. Az elképzelés a Kiskunsági Nemzeti Park tiltakozása miatt hiúsult meg.

Hét nagy értékű honvédségi ingatlant hirdettek meg a napokban - értesült a Magyar Nemzet. A szaktárca vagyonkezelésében lévő üdülőket és helyőrségi klubokat nyílt pályázatokon verik dobra. A jobboldal győzelmét hozó 2006-os önkormányzati választások előtt még az volt a gyakorlat, hogy az értékes helyőrségi klubokat átadták az önkormányzatoknak.

A honvédségi ingatlanokat a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül értékesítik. Az üdülők közül hármat adnak el, köztük egy siófoki ingatlant - írta a napilap. A Magyar Nemzet információi szerint hosszú távon a Honvédelmi Minisztérium mintegy ötven üdülőjéből mindössze ötöt szeretne megtartani. Az ingatlanokat azt követően értékesítik, hogy azok nagy részén tízmilliós fejlesztéseket végeztek 2001 és 2003 között - tette hozzá a napilap.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy egyre népszerűbb a Sziget fesztivál a külföldiek körében - paradox módon ezzel nem feltétlenül járnak jól a szervezők. A Sziget kft. ügyvezető igazgatója szerint ezzel arányosan csökken a magyarországi cégek szponzorációs érdeklődése, ezzel együtt a külföldiekben látja a Sziget fejlődésének kulcsát. Szerinte a magyar fesztiválpiac telített, előbb-utóbb csökken a piaci szereplők száma is. A kft. is külföldi terepen próbálkozik a terjeszkedéssel.

Az elmúlt időszakban napvilágra került adománybotrányok miatt is úgy gondolja több civilszervezet, hogy módosítani kellene a szabályokat - írja a Világgazdaság. A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány kezdeményezésére a magyarországi adománygyűjtő civilszervezetek egy csoportja kezdeményezett összefogást az adományozás és a civil apparátusok átláthatóságának fejlesztése érdekében.

Etikai kódexet vagy eljárási normákat alkotnának, és felülvizsgálnák a közhasznúsági törvényt. A pénzügyi, illetve igazságügyi tárca még nem kapott hivatalos javaslattervezetet a NIOK-tól, de érdeklődéssel várják az indítványokat. Igaz, több problémát is látnak, s úgy vélik, a kívánt garanciát a nyilvánosság adhatja.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást