Hatástalanították a bombát Angyalföldön

InfoRádió / MTI
2008. július 16. 22:25
Hatástalanították a tűzszerészek szerda este negyed tizenegykor azt az 500 kilogramm súlyú második világháborús bombát, amelyet délután Angyalföldön találtak.

A helyszíni tűzszerészparancsnok este fél 11 után elmondta: a robbanószerkezetből egy M103-as típusú gyújtószerkezetet kellett kiszerelniük, amelyet a helyszínen felrobbantottak.

Hajdú Gábor ezredes hozzátette, hogy a bombatestet a központi gyűjtőbe szállítják, ahol majd a későbbikben megsemmisítik.

A hatástalanítás rendkívül veszélyes volt, mert az amerikai, GP típusú 500 kilogrammos robbanóeszköz orrgyújtó szerkezete megsérült, emellett a gyújtószerkezet és környéke, valamint a bombatest is erősen berozsdásodott - mondta az ezredes.

A tűzszerészparancsnok közölte, hogy csak a bomba hatástalanításán négy tűzszerész dolgozott, míg munkájukat további tíz tűzszerész segítette. Hajdú Gábor közölte: a zárást este 11 órára feloldják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt mondta, hogy a szerkezet elszállítása után a lakók visszatérhetnek otthonaikba.

Kormos Endre hozzátette: a rendőrség, a polgárőrség és a mentők segítségével még az éjszaka folyamán mindenki visszaköltözhet. Ennek gyors lebonyolítása érdekében a BKV két autóbuszt is rendelkezésre bocsátott.

Az amerikai bombát a Tatai utca 82. számú társasháznál találtak egy építkezés során. A bomba hatástalanításának idejére 6-8 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

A polgári védelem a Vasas pályán, a Hegedűs Gyula Általános Iskolában, valamint a Nővér utcában lévő Németh László Gimnáziumban ideiglenes befogadó állomásokat alakított ki, és ott helyezték el a kitelepített emberek egy részét.

Az MTI helyszíni tudósítói azt tapasztalták, hogy az utcákon sok száz ember tartózkodott, a szórakozóhelyek és a boltok is tele voltak.