"A szervezet határt szab a sportteljesítményeknek"

Infostart
2008. július 16. 16:45
A tudomány fog a sportolók segítségére sietni a Kolonics Györgyéhez hasonló tragédiák elkerülésére - állítja a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének igazgatója. Tompa Anna professzor elmondta: azt reméli, hogy olyan eszközök születnek a tudomány révén, amelyek meghatározzák a teljesítőképesség határát, és világossá teszik sportolónak és edzőnek, hogy meddig lehet elmenni.

Az élsport nem egészséges - mondja a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének igazgatója, aki szerint Kolonics György halála kapcsán érdemes elgondolkodni azon: meddig feszegethető az emberi teljesítmény határa, meddig javíthatók a sporteredmények. Mindennek ugyanis Tompa Anna szerint van egy határa, amelyet a szervezet szab meg.

A modern világ nagy veszélye, hogy az ember a végsőkig elmegy. Sorra döntik meg a korábbi csúcsokat, és ami néhány évtizede még kimagasló sportteljesítmény volt, azzal manapság már nem lehetne eredményeket elérni. A szakember úgy látja: az elmúlt időszakban bekövetkezett tragédiák szerénységre kell, hogy intsék az embereket.

Napjaink élsportolói a legnépszerűbb sportágakban, például a teniszben, a fociban vagy akár az evezésben olyan fizikai igénybevételnek vannak kitéve, amelyek kiszámíthatatlan mellékhatással járnak, amelyek mellett a szervezet néha csődöt mond.

Hangsúlyozta: a szív különösen érzékeny berendezés, és a tudomány sajnos jelenleg nem áll olyan szinten, hogy diagnosztizálhatóak legyenek a legapróbb elváltozások és azok lehetséges mellékhatásai.

A szakember szerint előbb-utóbb a tudomány fog segíteni az élsportolókon. A tudomány fogja meghatározni, hogy mennyit bír egy izomzat, mennyit bír egy szervezet. A sportolók munkájában pedig a jövőben korlátozást kell bevezetni.

A 36 éves Kolonics György kedden délelőtt edzés közben rosszul lett egy résztáv végén, rádőlt a kísérő motorcsónakra, majd elvesztette az eszméletét. A parton azonnal megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült, és már a kiérkező mentők sem tudtak segíteni rajta. A kenus az élsportban aggastyánnak számított, hiszen ötödik olimpiájára készült.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tompa Anna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást