Majtényi: "Az ORTT-t távol tartani a pártpolitikától, és közel vinni a közpolitikához"

Infostart
2008. július 15. 07:39
Nem lehetetlen az Alkotmánybírósághoz hasonló, pártpolitikától független médiahatóságot létrehozni - véli az ORTT elnöke, aki az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: egyre gyakrabban fordul elő, hogy a testület nem egyéni panaszokat, hanem a rádiók és televíziók üzeneteinek alkotmányosságát vizsgálja.

Az ORTT-t távol tartani a pártpolitikától, és közel vinni a közpolitikához - ez az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) nemrég megválasztott elnökének mottója. Majtényi László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az Alkotmánybírósághoz hasonlóan a pártatlanság a médiahatóságnál is lehetséges.

Az alkotmánybírókhoz hasonlóan az ORTT tagjai is esküt tesznek a pártatlan működésre; aki nem működik pártatlanul, az megszegi az esküt - mondta az ORTT márciusban megválasztott vezetője, hozzátéve: nemcsak az eskü szövege, de az ORTT-ről szóló törvény is világosan leírja a testület pártatlanságának kitételét.

Az ORTT tagja akkor jár el helyesen, ha abban a pillanatban, amikor behúzta maga mögött a testületi gyűlés termének ajtaját, elfelejti azt a pártot, amelyik jelölte őt - fogalmazott a testület elnöke, aki már hosszú évek óta hangoztatja, hogy a pártok delegálta ORTT tagokat ne lehessen újraválasztani.

Úgy véli: olyan embereket kell a posztra helyezni, akiknek majdhogynem egzisztenciális lehetőségeiknek a csökkenése az, hogy ezt a feladatot ellátják, és nincs kényszerük arra, hogy megőrizzék maguknak ezt a posztot.

Az erőszakra felhívás is sérti a médiatörvényt

Majtényi László elmondta azt is: a médiahatóság egyre gyakrabban nem az individuális sérelmeket, hanem az üzenet alkotmányosságát vizsgálja.

Erre példaként Az igazság ára című műsorral kapcsolatos egyhangú ORTT döntést említette, amely kimondta: a műsor átszakított egy padozatot, ami alá már nem lehet menni.

A gyűlöletbeszéd kérdésében is az ORTT adott egy koherens, kifejezetten új értelmezést, amikor egy kereskedelmi tévé műsorában a betelefonáló a kormánypárti politikusoknak a lámpavasra akasztásáról fantáziált.

A médiahatóság kimondta, hogy egy ilyen szöveg nem hangozhat el, ám Majtényi László hangsúlyozta: nem a véleményszabadságot korlátozták ezzel, hanem azt kifogásolták, hogy a műsorvezető nem adott megfelelő választ erre a kijelentésre.

Az ORTT-határozat kimondta: nem szükséges, hogy jelen legyen az erőszak közvetlen veszélye, már az erőszakra felhívás is ellentétes a médiatörvénnyel.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Majtényi László az ORTT pártatlanságáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Majtényi László az üzenetek alkotmányosságáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást