A Mol nyilvános ajánlatot tesz az INA közkézhányadban lévő részvényeire

Infostart
2008. július 14. 19:07
Országszerte felfüggesztette az éjfélkor kezdett határozatlan idejű sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. A Mol nyilvános ajánlatot kíván tenni az INA kisbefektetőknél lévő - összesen 30 százaléknyi - részvényeire. Hágában vádat emelt a szudáni államfő ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze. A nap legfontosabb hírei.

Országszerte felfüggesztette a vasárnap éjfélkor kezdett határozatlan idejű sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Az érdekképviselet elnöke az INFORádióban sikeresnek nevezte a munkabeszüntetést. Gaskó István elmondta: az újabb egyeztetésen sem közeledtek az álláspontok az érdekképviselet követeléseiről és a sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról. Hozzátette: a tárgyalásokat kedden folytatják. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete minden dolgozónak nettó 250 ezer forintot kér a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, több mint 10 százalékos többlet-bérfejlesztést a kiszervezett vállalatok alkalmazottainak a megajánlott 6,9 százalékon felül, emellett elutasítja 38 vasúti mellékvonal tervezett megszüntetését. A MÁV irreálisnak tartja a követeléseket.

2006 óta valamennyi adónemben jelentősen egyszerűsödtek a szabályok - jelentette ki a pénzügyminiszter. Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a számviteli és adózási szabályok megváltozása, a többi között az elektronikus ügyintézés bevezetése, a vállalkozások több mint 90 százalékát érintette, és a cégek adminisztrációs terhei is mérséklődtek. A miniszter hangsúlyozta: a következő időszakban az adójogszabályok további könnyítése várható. Veres János alaptalannak nevezte azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint jövőre sem mérséklődnek a munkáltatók terhei. Közben a Fidesz szóvivője az INFORádióban úgy vélte: a kabinet továbbra sem akarja jelentősen csökkenteni az adóterheket. Szijjártó Péter hozzátette: információi szerint a vállalkozók továbbra is bonyolultnak tartják a jelenlegi adórendszert.

A Mol nyilvános ajánlatot kíván tenni az INA közkézhányadban lévő részvényeire - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a magyar vállalat. A közkézhányadba, amely az INA esetében 30 százalék, az 5 százaléknál kisebb pakettet birtokló részvényesek papírjai tartoznak. A Budapesti Értéktőzsdén megjelent közlemény szerint az INÁ-ban csaknem 44,9 százalékkal rendelkező horvát kormány és a MOL stratégiai együttműködésről tárgyal az energia szektorban. A bejelentéssel az INÁ-ban 25 százalék tulajdonnal rendelkező magyar vállalat a partnerség iránti elkötelezettségét kívánja erősíteni. Sarkadi -Szabó Kornél, a Cash-Line elemzője az INFORádióban úgy vélte: a jelenlegi adatok alapján a mintegy 30 százaléknyi részvényért 1,8-2 milliárd dollárt kínál majd a Mol. A bejelentés után az OMV közölte: továbbra is érdekelt az INA privatizációjában. Az osztrák olaj- és gázipari vállalat - múlt heti sajtóbeszámolók szerint - 26 százalékot akar vásárolni a horvát olajtársaságból.

Somogy megyében a 4-es metróval összefüggő terveket talált egy balatonszárszói szelektív hulladékgyűjtőben Teleki polgármestere. Hári László az INFORádióban azt mondta: az állomások terveit tartalmazó dokumentumokon a 2007. május 15-ei dátum szerepel. A DBR Metró Projekt Igazgatóság szerint a dokumentumok nem tőle származnak, de vizsgálatot rendelt el az ügyben. A társaság úgy véli: a Balatonszárszón fellelt iratok valamelyik - a Közbeszerzési Értesítőben 2007. január 3-án megjelent tenderen indult - ajánlattevőtől kerülhettek a szelektív szemétgyűjtőbe.

Ezen a héten sem emelkednek az üzemanyagárak a hazai töltőállomásokon - értesült piaci forrásból a holtankoljak.hu. Az üzemanyagok legutóbb június 18-án drágultak, akkor érték el a rekordárszintet.

2020 végéig megkaphatják a zöldkártyát a legfeljebb 5 személy szállítására alkalmas kétütemű motorral ellátott gépkocsik - olvasható a Magyar Közlönyben. A rendelet alapján az időszakos felülvizsgálatokon a motor alapvető paramétereinek meg kell felelniük a gyári adatoknak. Egy korábbi rendelet alapján az idei évtől már csak a katalizátorral felszerelt kétütemű járművek kaphattak volna zöldkártyát.

Hágában vádat emelt a szudáni államfő ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze. Az előterjesztésben Omar Haszan el-Besirt népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűnökkel vádolják, emellett elfogatóparancs kiadását is kérik. A testület most először emelt vádat hivatalban lévő államfő ellen.