Gaskó: Kaotikus állapotok lesznek

Infostart
2008. július 13. 15:30
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke szerint a hétfőtől meghirdetett sztrájkjuk kaotikus állapotokat eredményez az ország közlekedésében, ezért azonban ő a MÁV vezetését teszi felelőssé. Hozzátette: a demonstrálók megbénítják majd a teljes vasútközlekedést, az utasok tájékoztatásáért viszont nem tehetnek semmit.

Hétfő nulla órától ismét sztrájkolnak a VDSZSZ tagjai, és más szakszervezethez tartozók is - jelentette be Gaskó István, az érdekképviselet vezetője, kevesebb, mint tíz órával a munkabeszüntetés kezdete előtt.

A vezető maga is elismerte, hogy a sztrájk kaotikus állapotokat fog előidézni az ország közlekedésében, ezért azonban, mint mondta, a MÁV vezetése okolható. Az InfoRádióban azt is elmondta: az elégséges szolgáltatás mértékéről ez alkalommal sem sikerült megállapodniuk a vasúttársaság menedzsmentjével.

A sztrájktörvény ugyan azt írja elő, hogy a munkabeszüntetést 72 órán belül kell bejelenteni az azt szervező érdekképviseleteknek, Gaskó István azt mondta: a VDSZSZ február 1-jétől úgynevezett gördülő sztrájkot hirdetett. Õ ezt úgy magyarázta: a megkezdett sztrájkot egy előre meg nem határozott idő után leállítják, amikor az érdekképviseletek úgy érzik, hogy javult a tárgyalási pozíciójuk. Ha mégsem, folytatják a munkabeszüntetést.

A MÁV sajtófőnöke felelőtlennek nevezte az érdekképviselet döntését és továbbra is irreálisnak nevezte a követeléseket. Kavalecz Imre azt közölte: vasárnap este hét órakor még egyeztetni szeretnének az elégséges szolgáltatásról, hogy minél több járat elindulhasson.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete minden vasúti dolgozónak nettó 250 ezer forintot kér a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, több mint 10 százalékos többlet-bérfejlesztést a megajánlott 6,9 százalékon felül, emellett elutasítja a 38 vasúti mellékvonal tervezett megszüntetését.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást