A Fidesz már három évre tervezné a költségvetést

InfoRádió / MTI
2008. július 13. 11:38
A Fidesz hároméves költségvetés elfogadását javasolja a magyar EU-elnökséget megelőző években; az ezt tartalmazó törvényjavaslatot a jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek - mondta a párt alelnöke.

A 2011-es magyar EU-elnökség előtt a Fidesz azt javasolja, hogy az Országgyűlés hároméves költségvetést fogadjon el, amely rögzíti a felhasználható európai uniós forrásokat, a hazai forrásokat, biztosítja az átláthatóságot, az ellenőrizhetőséget - mondta Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz országgyűlési képviselőjével.

A Fidesz azt kéri a parlamenti pártoktól, támogassák törvényjavaslatukat - mondta az alelnök, hozzátéve: a törvényjavaslatot jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek.

Magyarországon az állami költségvetést egy évre készítik a kormányzati erő, az 1998 és 2002 között azonban az Orbán-kormány alatt egyszer készült egy kétéves költségvetés, amely akkor nagy ellenállást váltott ki az akkori ellenzéki erőkből.

Nógrádi Zoltán fideszes képviselő azt közölte: a törvényjavaslat rögzíti a hároméves költségvetés elkészítésén túl az EU-elnökséggel kapcsolatos stáb kiválasztásának, képzésének feladatait, azokat a hazai és külföldi infrastrukturális fejlesztéseket, amelyekre szükség van, valamint a logisztikai, biztonságpolitikai feladatokat.

Meghatározták azokat a feladatokat is, amelyek olyan társfinanszírozási konstrukciókhoz kapcsolódnak, mint például a szponzorálás. Kitér a javaslat a pénzfelhasználás ellenőrzésére is, továbbá tízszázalékos tartalékkeret képzését írja elő a költségvetésben, valamint egyes az EU-elnökséghez kapcsolódó kormányrendeletek megalkotására is felhatalmazást ad ez a tervezet - tette hozzá.

Nógrádi Zoltán szerint ezzel a javaslattal olyan hiánypótló feladatot láttak el, amelyet sem a kormány, sem a Külügyminisztérium nem végzett el.

Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára legutóbb június végén számolt be arról, hogy a magyar uniós elnökségi stáb háromnegyede már megvan, az év végéig még kétszáz embert választanak ki a közigazgatásból és nyílt pályázatokon. Összesen hétszáz munkatárssal számolnak, emellett száz tartalékembert is keresnek - tette hozzá.