Tojásdobálás: Mit is jelent a véleményszabadság?

Infostart
2008. július 11. 16:52
Komoly problémák vannak Magyarországon a véleményszabadság definiálásával - véli Fleck Zoltán jogszociológus annak kapcsán, hogy a bíróság felmentette azokat, akik a múlt hétvégi melegfelvonulás résztvevőit tojással dobálták meg.

Július 5-én többen tojással dobálták meg a Meleg Méltóság Menetének résztvevőit. A Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden hármuk ellen megszüntette az eljárást, mondván: a tojásdobálás a véleménynyilvánítás általánosan elfogadható formája. Annak ellenére döntöttek így, hogy korábban, egy másik esetben a bíróság garázdaságnak minősítette, amikor egy tárgyalás során a bírót dobálta meg valaki tojással.

Fleck Zoltán jogszociológus úgy látja: a véleményszabadság definiálásával komoly problémák vannak, ennek pedig katasztrofális társadalmi következményei lehetnek. Szerinte az enyhe büntetések vagy a szankcionálatlanság következtében erősödik az agresszív szubkultúra.

Az pedig a közvélemény számra is visszás, és rontja a bíróság hitelét, ha ugyanolyan cselekedet esetében egymással ellentétes döntések születnek.

Hangsúlyozta: a tojásdobálás, bár testi sérülést nem okoz, lelki sérelmet mindenképpen, és félelemben tartja azokat, akiket érint.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást