Megbukott adók - a pofátlanság határai

Infostart
2008. július 11. 07:36
Sokáig közszájon forgó, végül mégis füstbe ment adóterveket gyűjtött csokorba a pénzcentrum.hu, hogy az emelkedő árak ellenére is örülhessünk valaminek. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír, hogy szigorodtak a dohánytermékekkel összefüggő szabályok, de cserébe az egészségügyi tárca új vezetése levetette napirendről a vendéglátóhelyek füstmentesítésének tervét, és az áruházi kasszasorok felett is maradnak a reklámhordozó dohányboxok. A dohánytermékek reklámozása körül évek óta dúló lobbiharc újabb menetében ütötték el ezzel a gongot. Egy meccspontot szereztek a dohányellenes civilek, akiknek a törvényből sikerült kitornázniuk azokat az engedményeket is, amelyeket eredetileg az előterjesztő gazdasági tárca tett volna a dohányiparnak.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy kizárták a Hajdú-Bihar megyei MSZP-ből a belső ellenzék prominens tagjait. A lapnak a szocialista párt elnökhelyettese, Juhász Ferenc azt mondta: az MSZP debreceni szervezete illetékes az ügyben, nekik nem kell tudniuk erről. Ha volt ilyen döntés, és megfellebbezik, akkor jut el az országos pártközpontba az ügy - mondta Juhász Ferenc.

Az Index arról kérdezte olvasóit, hogy mely nemzetközi lánc magyarországi megjelenésének örülnének a legjobban. Az eredmény meglepő, mert bár Magyarországon nagyon kevés halat fogyasztanak, az első helyre egy olyan német lánc került, amely halételeket forgalmaz. A szavazásból az derül ki, hogy az olvasók amerikai láncokat és autópálya-éttermeket akarnak.

A Világgazdaság arról ír, hogy csütörtökön aláírták a Szolnokra települő F.Segura autóalkatrész-gyártó támogatási szerződését. A kormánydöntéssel odaítélt támogatás összegéről egyelőre nem nyilatkoztak a lapnak az érintettek, ugyanis erről - ugyanúgy, mint például a kecskeméti Mercedes-beruházás esetén - csak azt követően tájékoztatják a nyilvánosságot, hogy megérkezik az európai uniós jóváhagyás. A 20 millió eurós összköltségű üzem a szolnoki ipari parkban januárban kezdi meg a termelést.

A Napi Gazdaság számol be arról, hogy érezteti hatását az uniós támogatás, a júniusig lebonyolított közbeszerzések negyedét már brüsszeli forrásból finanszírozták. A közbeszerzési tanács elnöke, Berényi Lajos úgy véli: a második félévben jelentősen nőhet az arány, hiszen a nagyberuházások ekkorra érhetnek a közbeszerzési szakaszba.

A pénzcentrum.hu arról ír, hogy bizonyosan mindenkinek mosolyt csal az arcára, és megelégedéssel tölti el, ha egy sokáig közszájon forgó adónemet a végén mégsem tudnak bevezetni honatyáink. Az internetes lap néhány ilyet sorol fel, kezdve az internet-adóval, de megemlíti a nyakkendő-adót, a pókeradót, az ingatlan- és a luxusadót, az útadót és az SMS-adót is.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást