Borsod: sertéspestissel fertőzött területté nyilvánították a megye egy részét

InfoRádió / MTI
2008. július 11. 09:25
Sertéspestissel fertőzött területté nyilvánította Borsod-Abaúj-Zemplén megye egy részét, valamint Miskolcot a Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. A szlovákiai sertéspestis miatt hozott intézkedések elsősorban a vadászatot érintik. A vadászatra jogosultak kötelesek sertéspestisre irányuló laboratóriumi vizsgálatot végeztetni az emberi fogyasztásra szánt tünetmentes vaddisznókból is.

Gönczi Károly igazgató-főállatorvos az Észak-Magyarország című napilapnak azt mondta: az intézkedéseket a szlovákiai sertéspestis miatt rendelték el, a megyében megfigyelési zóna kialakítására adtak utasítást.

Hozzátette: a vaddisznóelhullást vagy -megbetegedés észlelését a vadászterület szerint illetékes hatósági, illetve jogosult állatorvosoknak be kell jelenteni, a kilőtt vaddisznón pedig laboratóriumi vizsgálatot is el kell végezni.

Gönczi Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy a megbetegedés házi sertéseknél is előfordulhat, ezért a sertéstelepeken és a háztájikban tartott disznók bármilyen rendellenességét jelenteni kell az állatorvosnak.

A megfigyelési zóna kiterjedése: Borsod-Abaúj-Zemplén megye Heves- és Nógrád megyei határa, a szlovák-magyar határ 26-os főút, M30-as, illetve M3-as autópályával határolt része, továbbá Miskolc teljes közigazgatási területe.