"Senki sem tudja, hogyan működik a magyar igazságszolgáltatás"

Infostart
2008. július 10. 15:51
A Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese szerint ma nincs olyan szerv, amely tudja, hogy a magyar igazságszolgáltatás hogyan működik, mennyire egységesek az ítéletek, és hogy milyen a bírók teljesítménye. Éppen ezért Kaposvári Bertalan szükségesnek tartja egy ellenőrző testület létrehozását, ami nem lenne példa nélküli hazánkban.

A magyar igazságszolgáltatásban nem ismeretlen a bíróságok ellenőrzése. Az Igazságügyi Minisztériumban 1989-ig működött egy főosztály, amely a bíróságok ítélkezési gyakorlatát elemezte - mondta az InfoRádiónak a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörében eljáró elnökhelyettese, hozzátéve: a szervezet jogerősen befejezett ügyeket vizsgált a bírói függetlenség teljes tiszteletben tartása mellett.

Kaposvári Bertalan szerint ezekből a vizsgálatokból kiderült, hogy a bíró milyen teljesítményt nyújtott, milyen minőségű volt a munkája és a bíróságok milyen egységesen ítélkeztek - vagyis pontosan megismerhető volt a bírók és a bíróságok munkájának minősége és mennyisége.

Ma azonban senki sem tudja, hogyan működik a magyar igazságszolgáltatás - hangsúlyozta az elnökhelyettes, aki szerint ugyan a Legfelsőbb Bíróság köteles az ítélkezés egységét biztosítani, de még ő maga sem ismeri, milyen ítélkezés folyik az országban.

Eljött az idő, hogy ismét meginduljon a folyamat, hogy megismerjük a bíróságok működését - mondta Kaposvári Bertalan, aki a Legfelsőbb Bíróságon belül képzel el egy olyan szervezet felállítását, ami függetlenül és tárgyilagosan végezné az ellenőrzéseket. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a szervezetbe a tudomány képviselői közül vonnának be embereket.

Az elnökhelyettes elmondta azt is: a törvény kizárja, hogy a bíró saját ítéletét kommentálja a nyilvánosságnak, ám nem tartja rossz ötletnek ezt a gyakorlatot, amihez törvénymódosítás lenne szükséges.

Kaposvári Bertalan határozott szándéka ugyanis, hogy a bíróság nyisson a társadalom felé, és folyamatos párbeszéd alakuljon ki. Így az igazságszolgáltatás iránti bizalom nőne a társadalom szemében - véli a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást