Fodor Gábor mindenkivel egyeztet

Infostart
2008. július 10. 11:34
Az SZDSZ elnöke ma délutánra megbeszélésre hívta jogvédő és meleg szervezetek vezetőit a július 5-i melegfelvonulást követő rendbontások jövőbeli megakadályozására. Fodor Gábor az elmúlt hetekben - az MDF kivételével - már egyeztetett valamennyi parlamenti párt vezetőjével, Dávid Ibolya csak nyilvános találkozón hajlandó megbeszélést folytatni az SZDSZ elnökével.

Fodor Gábor pártelnökké választása óta folyamatos megbeszéléseket folytat a parlamenti pártok vezetőivel. Az SZDSZ elnöke az elmúlt hetekben már egyeztetett Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel, a Fidesz, illetve az MSZP elnökével.

Egy héttel ezelőtt Semjén Zsolttal, a KDNP vezetőjével tárgyalt. Dávid Ibolya, az MDF elnöke azonban jelezte: csak nyilvános találkozón hajlandó megbeszélést folytatni Fodor Gáborral.

A Fidesz elnöke Fodor Gábor megválasztása után már arról beszélt, az SZDSZ-en múlik, lesz-e előre hozott választás. Orbán Viktor azt mondta: abban szeretne megállapodni a liberális párt elnökével, hogy támogassa a parlament mielőbbi önfeloszlatását és az előre hozott választások kiírását.

Fodor Gábor rögtön leszögezte: ebben nem lesz partner. Az SZDSZ elnöke akkor arról beszélt: elsőként a kormánytól várja egy számukra is elfogadható program kidolgozását.

Megbeszélésükön semmilyen konkrétumról nem állapodtak meg, de a további egyeztetések lehetőségét nem zárták ki.

A pártelnök Gyurcsány Ferenccel folytatott megbeszélésének eredménye is előre borítékolható volt: az SZDSZ a kormányon kívül marad, de onnan is csak egy cselekvőképes kabinetet támogat; a cselekvőképesség pedig a liberálisok számára elsősorban adócsökkentést jelent.

Meg kell akadályozni a hasonló atrocitásokat

Gyurcsány Ferenc mindezt úgy fogalmazta meg, hogy a két párt továbbra is egyetért az adórendszer átalakításában és a gazdaság élénkítésében.

A KDNP elnökével folytatott múlt heti találkozón Fodor Gábor és Semjén Zsolt világnézeti különbségeik ellenére több kérdésben is egyetértettek. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: Fodor Gábornak nagyobb a hite, mint neki abban a tekintetben, hogy Gyurcsány Ferencet cselekvőképes kormányzásra bírja.

Egyetértés volt az adók és járulékok mielőbbi csökkentésében, valamint a pártfinanszírozás rendezésének fontosságában.

Fodor Gábor ma az emberi jogok iránt elkötelezett, jogvédő és meleg szervezetekkel egyeztet a július 5-i, a meleg felvonulást kísérő rendbontások jövőbeni megakadályozásáról.

A megbeszélésen a tervek szerint részt vesz a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, az Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ Alapítvány, a Háttér Társaság a Melegekért, az Amnesty International, az Eötvös Károly Intézet és a Patent Jogvédő Egyesület.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást