Blokádot tervez a Magosz, ha nem emelik a felvásárlási árat

InfoRádió / MTI
2008. július 10. 13:03
Blokád alá vonják a gyümölcstermelők a nagyfelvásárlókat és feldolgozókat, ha a még betakarítás előtt álló gyümölcsök felvásárlási árai is - a meggyhez hasonlóan - elfogadhatatlanul alacsonyak lesznek.

Budai Gyula a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója csütörtökön bejelentette be, hogy a termelők több gyümölcsöt nem borítanak ki a Kossuth téren, de ha szükséges a blokád mellett döntenek, és addig maradnak a nagyfelvásárlók és feldolgozók telephelyei körül, amíg azok megfelelő árat nem kínálnak árujukért.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) épülete előtt tartott sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy a versenyhivatal szerdán megindította a vizsgálatot a kartellgyanús meggyfelvásárlás ügyében.

Elmondta, hogy a Magosznak nincsenek közvetlen bizonyítékai a felvásárlók és a feldolgozók közös ármeghatározására, kartellezésére, de azoknak a gazdálkodóknak, akik az érdekképviseletet tájékoztatták, vannak erről információik. Ezért a Magosz azt kéri, hogy a GVH szakértői ezeket a termelőket is hallgassák meg az ügyben, ne csak a bejelentést tevő szövetségi igazgatót.

Budai Gyula szerint a kartellgyanú megállja a helyét, mivel országszerte 50-60 forintot kínáltak a meggy kilójáért a termelőknek a felvásárlók és a feldolgozók, így vélhetően "összebeszéltek" a piac befolyásolására.

Szerinte a felvásárlók és a feldolgozók az alacsony felvásárlási árral tavalyi veszteségeiket szerették volna az idén kompenzálni, mivel a múlt évben egy kiló meggyért 200-220 forintot fizettek.

Az olcsóbb búza nem jelent olcsóbb kenyeret

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kajszibarack, a szilva, a szőlő és az alma esetében is lehetnek hasonló gondok. Példaként említette, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében a feldolgozók 9 forintot kínálnak a léalma kilójáért. A Magosz azt kéri: Gráf József agrárminiszter adjon tájékoztatását a gyümölcsfelvásárlók és feldolgozók megbízottaival folytatott korábbi tárgyalásáról és említést tett arról is, hogy az EU lehetőséget ad minimum felvásárlási ár meghatározására.

A Magosz azt is szeretné elérni, hogy az élelmiszerárak csökkenése érdekében az élelmiszerek 20 százalékos áfa-kulcsát 5 százalékra mérsékeljék és szigorítsák a minőségellenőrzést.

Obreczán Ferenc az érdekképviselet főtitkára arról beszélt, hogy a gabonatermés 4,6-5,0 millió tonna lehet az idén, közepes, vagy annál kicsit jobb. Hozzátette: a búza ára ugyanakkor akár a felére is csökkenhet a múlt évinek, a Magosz szerint tonnánként 34 ezer forint körül alakulhat.

Ezért a kisebb termelők - akiknek nincs saját raktárkapacitásuk - kénytelenek lesznek már a szántóföldről értékesíteni a gabonát, ami jelentős veszteségeket okozhat számukra. Ezen a meghirdetett 15 milliárd forintos hitelprogram sem segít, mivel ezek a gazdálkodók már nem tudnak több hitelt felvenni.

Budai Gyula jelezte ugyanakkor azt is, hogy az olcsóbb búza nem jelent majd olcsóbb kenyeret, véleménye az volt, hogy szeptemberben újabb élelmiszerár-robbanás várható.