Az SZDSZ kiáll a jogvédő törvénymódosítások mellett

Infostart
2008. július 10. 20:41
Az SZDSZ nem támogat olyan törvénymódosítást, amely korlátozná a szabadságjogokat, de a jogvédő intézkedések mellé áll - mondta Fodor Gábor, miután jogvédő és civil szervezetek képviselőivel találkozott. A párt újra előveszi a Büntetőtörvénykönyv kiegészítésére vonatkozó javaslatát.

Fodor Gábor az emberi jogok iránt elkötelezett, jogvédő és melegszervezetekkel egyeztetett a július 5-i, a melegfelvonulást kísérő rendbontások jövőbeli megakadályozásáról.

A megbeszélésen részt vett a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, az Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ Alapítvány, a Háttér Társaság a Melegekért, az Amnesty International, az Eötvös Károly Intézet és a Patent Jogvédő Egyesület.

A szabad demokraták elnöke, Gusztos Péter ügyvivő és Léderer András, az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének vezetője arról beszélgetett a civilek képviselőivel, hogy miként lehet fellépni azok ellen, akik mások jogait korlátozzák és megsértik.

Az SZDSZ elnöke hangsúlyozta: semmilyen jogkorlátozó törekvést nem támogatnak, de kiállnak a jogvédő változtatások mellett. Gusztos Péter hangsúlyozta: a hatályos rendelkezések megoldást jelentenek, ám a jog többnyire nem alkalmazza ezeket a paragrafusokat.

Az ügyvivő a Büntetőtörvénykönyvből idézett. Az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének vezetője kiemelte: a Btk meglepően szigorú, ám a bíróságok többnyire nem alkalmazzák ezeket a büntetési tételeket.

Hozzátette: meg kell vizsgálni, hogy adott-e a szakmai és infrastrukturális feltétel ahhoz, hogy a rendőrség kézre kerítse a rendbontókat.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást