Januártól indulhat az új egészségügyi rendszer - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. július 9. 19:07
Januártól indulhat az új egészségügyi rendszer, amely nem csak a biztosítási rendszert foglalja magában - jelentette be az egészségügyi tárca vezetője. Székely Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a kabinet megtárgyalta a változásokról szóló koncepciót, amelyet a tervek szerint augusztus közepéig tartó társadalmi vitára bocsátanak.

A miniszter közölte: a legfontosabb feladatok között - az egészségbiztosítás átalakításán kívül - a népegészségügyi programok, a humánerőforrás kérdése és az ellátás fejlesztése szerepelnek. A Fidesz szerint az új program sem változtat az egészségügy fő problémáin. Pesti Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban elmondta: támogatják az egybiztosítós rendszeren belüli regionális felosztást, de nem értenek egyet a volumenkorlát fennmaradásával, emellett ragaszkodnak az ágazatból eddig kivont mintegy 250 milliárd forint pótlásához.

Egyházi ingatlanokról döntött a kormány

Újabb 40 egykori egyházi ingatlan helyzetének rendezéséről döntött a kormány - közölte a kabinet ülése után a kormányszóvivő. Budai Bernadett azt mondta: az ingatlanok közül 39 egykor a református egyházé volt, egy pedig az evangélikus egyházé; az ügyletek összértéke 2,4 milliárd forint. A kormányszóvivő emlékeztetett: tavaly összesen 61 volt egyházi ingatlan ügyét rendezte a kabinet 1,8 milliárd forintos értékben, ősszel pedig további döntéseket hoznak.

Nem lesz rendkívüli parlamenti ülés

Nem lesz rendkívüli parlamenti ülés - jelentette be a házbizottság ülése után az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin közölte: az MSZP és az SZDSZ nem támogatta, hogy a Fidesz áfa-csökkentési javaslatait rendkívüli parlamenti ülés keretében tárgyalják, az MDF pedig még nem alakította ki álláspontját az ügyben. Hozzátette: a többség a javaslat tartalmával sem értett egyet, a Fidesz viszont csak akkor kezdeményezte volna a rendkívüli parlamenti ülés összehívását, ha javaslatát minden frakció támogatja. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: bár a párt önmagában is kezdeményezhetné a parlament rendkívüli ülésének összehívását, pusztán a vita kedvéért ennek nem látják értelmét. Navracsics Tibor azt mondta: azért javasolták a nyári törvénymódosítást, mert akkor szeptembertől már csökkenteni lehetett volna a benzin jövedéki adóját és az alapvető élelmiszerek áfáját.

Emelkedik a távhődíj Budapesten

Budapesten a jövő hónapban 5,5 százalékkal emelkedik a hődíj - mondta a Főtáv Zrt. szóvivője. Balogh Róbert a földgáz csaknem 10 százalékos, júliusi drágulásával indokolta a döntést. A szóvivő az InfoRádióban szólt arról is, hogy a hődíj emelkedésével a távfűtési számla összege egy átlagos lakásban havi 800 forinttal lesz több, egy átlagos panellakás éves fűtési költsége pedig bruttó 260 ezer forintra nő. A szóvivő emlékeztetett arra: a Fővárosi Önkormányzat tavalyi rendeletének megfelelően ettől az évtől a távhő ára automatikusan követi a negyedéves gázár-változást.

Törölték a Szikra Tourst

Jogszabálysértés miatt törölték a hatósági nyilvántartásból a Szikra Tours utazási irodát; a cég így nem szervezhet és bonyolíthat utazásokat. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal idegenforgalmi osztályvezetője közölte: a Szikra Toursnak jelenleg 26 ügyfele nyaral Görögországban, több mint 200-an pedig már befizettek egy későbbi útra. Lukács Balázs elmondta: az utasok hazahozataláról, a már befizetett előlegek és részvételi díjak visszatérítéséről, valamint a kárenyhítés módjáról a QBE Atlasz Biztosító Zrt. gondoskodik.

Kiváló az Adriai-tenger vízminősége

Túlnyomórészt első osztályú a víz minősége az Adriai-tenger horvátországi strandjain. A horvát környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hatóságok 885 fürdőhelyen tartottak ellenőrzést, és mindössze 15 szennyezett partszakaszt találtak, ezek közül 1 helyen tiltották meg a fürdést.

Az ENSZ kevesli a G8 döntéseit

Nem tartja elegendőnek a G8 csoport által a klímaváltozás elleni lépésekről elfogadott határozatot az ENSZ Környezetvédelmi Programjának igazgatója. Achim Steiner hangsúlyozta: a hosszú távra szóló tervezetek nem helyettesíthetik a gyors és konkrét intézkedéseket. A legfejlettebb ipari államok és Oroszország képviselői a Japánban tartott csúcstalálkozón egyetértettek abban, hogy 2050-ig legalább 50 százalékkal kell csökkenteni az üvegház-hatást kiváltó gázok kibocsátását.