Csődbe mennek az antikváriumok?

Infostart
2008. július 9. 19:29
A Múzeum körúti antikváriumok vezetői és munkatársai aggódnak a néhány hete megkezdett felújítási munkálatok miatt, de bíznak abban, hogy azok befejeztével sikerül visszacsalogatni a vásárlókat.

"Ez nem Európa, hanem Albánia vagy valamelyik afrikai ország!" - dohogott a Központi Antikvárium munkatársa, aki katasztrofálisnak minősítette a Múzeum körúton és Kálvin téren zajló építési és felújítási munkálatokat. Véleménye szerint Európában nincs még egy olyan ország, ahol a munkások napi két-három órát dolgoznak, a munkaidő fennmaradó részében pedig ülnek a kiásott árok mellett, szórakoznak és cigarettáznak.

"Így már értem, miért tart október közepéig egy gázvezeték kicserélése" - jegyezte meg a neve elhallgatását kérő eladó. A könyveket azonban szerencsére nem éri károsodás, hiszen "Magyarország legrégebbi és legnagyobb antikváriumának tökéletes a szigetelése" - tette hozzá.

Sárközy Erzsébetnek, a Múzeum Antikvárium dolgozójának azonban más a véleménye. Szerinte a bolt előtt a munkások megállás nélkül dolgoznak, éppen ezért nem is érti, mi tarthat októberig.

Gregus István, a Hunterus Antikvárium és Aukciós Ház vezetője szerint a munkálatok és az ezzel járó bevételkiesés a legkevesebb, az alapvető probléma az ország gazdasági helyzete. Hozzátette, az emberek manapság már lusták elsétálni az antikváriumokig, könyvesboltokig, inkább az interneten vásárolnak.

Abban azonban mind a három antikvárius egyetért, hogy a könyveket nem lehet kipakolni a szállítóautókból és bevinni az üzletekbe, mivel a parkolás mindenhol tilos. Õk mindig tömegközlekedéssel járnak munkába, mert a parkolójegy megfizethetetlen a számukra.

A törzsvásárlók továbbra is hozzájuk járnak, viszont a tehetősebb réteg és a külföldi turisták, amint meglátják a feltúrt utat, messze elkerülik a Múzeum körutat. Ez nagy bevételkiesést jelent mind a kisebb, mind a nagyobb antikváriumok számára, bár Sárközy Erzsébet szerint az üzletek közötti méretkülönbség nem sokat számít, mivel a Múzeum körúton található a szakma elitje.

Szerző: Spéder Balázs és Spéder Domokos