Tűzoltók eskütétele, majd vízágyúk a Hősök terén - a nap hírei

Infostart
2008. július 5. 19:20
A magyar és a horvát kormány is támogatja a Mol és az INA nemzeti olajvállalatok szorosabb együttműködését. Budapesten csaknem 700 tűzoltó tett esküt a Hősök terén. Legkevesebb 26 embert állítottak elő a fővárosi melegfelvonulás ellen tüntetők közül. A nap hírei 2008. július 5-én, szombaton.

Hónapokon belül létrejöhet a megállapodás a részvénycseréről a Mol és a horvát INA nemzeti olajtársaságok között. Ezt a magyar miniszterelnök közölte, miután horvát kollégájával tárgyalt Dubrovnikban. Gyurcsány Ferenc a találkozó után elmondta: a két ország gázvezeték-hálózatát is szeretnék minél hamarabb összekapcsolni. Zágrábi lapértesülések a megállapodással 39 százalékra nő a MOL részesedése a horvát olajtársaságban. A dubrovniki találkozón Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy Magyarország elsőként szeretné ratifikálni a Horvátország NATO-csatlakozásáról szóló dokumentumot.

Budapesten csaknem 700 tűzoltó tett esküt a Hősök terén. Az új munkatársak jelentős részére a heti munkaidő csökkentése miatt volt szükség, a többiek kiképzése az utánpótlást szolgálja. Gyenesei István önkormányzati miniszter elmondta: az utóbbi 7 évben mintegy 17 milliárd forintot fordítottak technikai és eszközfejlesztésre. Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője arról beszélt: az idén összesen több mint ezer tűzoltót avattak fel, így az európai uniós elvárásoknak megfelelően heti 54-ről 48 órára csökkenhet a munkaidejük. Magyarországon mintegy nyolcezer hivatásos tűzoltó van állományban.

Több támogatást szorgalmaz az Országos Polgárőr Szövetség megfelelő működéséhez a szervezet elnöke. Túrós András az Országos Polgárőrnap budapesti rendezvényén arról beszélt: az önkormányzatok jelenleg évi 600 millió, míg az állami költségvetés 150 millió forintot ad számukra, de legalább egymilliárd forintra lenne szükség. A szövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az ország településeinek 70 százalékában működik polgárőrség. Bencze József országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta: a schengeni határok megnyitása új kihívások elé állította a rendőrséget, ezért továbbra is számítanak a polgárőrök munkájára.

Balatonnál ellenőrzött munkáltatók csaknem 70 százalékánál tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot az Országos Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrei. A szervezet tájékoztatása szerint az elmúlt napokban 145 munkavállaló esetében állapítottak meg valamilyen jogsértést. Több mint 80 magyar és 4 román állampolgárt feketén foglalkoztattak.

Négy év alatt több mint kétszeresére emelkedett a pénzügyi szektor szereplőire érkező fogyasztói panaszok száma - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A szervezet hírlevelében ismertetett elemzés szerint ennek oka nem a pénzügyi szolgáltatások minőségének romlása, hanem a fogyasztói igényesség és érzékenység erősödése. A legjellemzőbbek a számlák késedelmes elszámolásával, a tévesen elszámolt tételek késedelmes rendezésével, illetve a hozam mértékével, számításával összefüggő panaszok.

Budapesten legkevesebb 26 embert állítottak elő a szombati melegfelvonulás ellen tüntetők közül. A Távirati Iroda információi előbb az Oktogonnál, majd a Hősök terén vetettek be könnygázt valamint vízágyúkat a hatóságok, hogy megfékezzék a köveket és Molotov-koktélokat dobáló tiltakozókat. A Meleg Méltóság Napja nevű esemény résztvevőinek felvonulása, és a rendezvényt ellenzők demonstrációja egymással szemben indult el az Erzsébet térről, illetve az '56-osok teréről; a homoszexuálisok menete végül módosított útvonalon ért célba.

Romániában közös jelöltállítást javasolt a Magyar Polgári Párt számára a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az őszi parlamenti választásokra. Markó Béla, az RMDSZ vezetője elmondta: a Magyar Polgári Párt jelöltjei az RMDSZ listáin indulhatnának a választásokon, és akár saját arculatukat is megőrizhetnék. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a találkozó után arról beszélt, hogy a Magyar Polgári Párt eredetileg választási koalíciót szeretett volna elérni. Az együttműködés lehetőségeiről még ebben a hónapban folytatják a tárgyalásokat.

Belgrádban módosította a minisztériumok és a kormány működését szabályozó törvényeket a parlament; így lehetővé vált az új kormány megválasztása. A változtatás értelmében Szerbiában 24 minisztérium lesz, az ország méretéhez képest sok tárcára azért van szükség, mert a májusi választások nyomán létrejövő kormány mögött tíz párt áll. A Boris Tadic államfő vezette Demokrata Párt szerint az új kormányt akár már hétfőn megválaszthatják.