Nem mindegy, hogy cserépben vagy sátorban termelik a kendert

Infostart
2008. július 5. 11:00
Kábítószerrel való visszaélés miatt indított eljárást a rendőrség egy békéscsabai férfi ellen, aki vadkendert termesztett. A nyomozók megtalálták az 50 tő kendert tartalmazó 4x10 méteres fóliasátrat. A tulajdonos azt állította, hogy a kábítószert saját maga kívánta elfogyasztani. Az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd szerint a kábítószer mennyisége határozza meg a büntetést, valamint az orvosszakértői vizsgálat, amely kideríti, hogy az illető függő-e. Az teljesen mindegy, hogy a férfi mit vall a termesztés céljáról.

A vegyi szakértő feladata, hogy pontosan megállapítsa: mekkora a lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyagtartalma - ez fogja eldönteni a mennyiségét, és ettől függ a büntetés - mondta az InfoRádiónak Magyar György.

Az ügyvéd hozzátette: az illető hivatkozhat saját használatra, de akkor az azt jelenti, hogy fogyasztó, és akkor már függő is lehet. Azt, hogy fennáll-e a függőség, csak igazságügyi szakértő tudja megállapítani.

Nagy különbség van a büntetések között a csekély és a jelentős mennyiségű kábítószer-termesztés függvényében: a nem függőket előbbi esetben 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni, jelentős mennyiségnél viszont 5-10 évet is kaphatnak. Ha valaki függő, csekély mennyiség esetében 2 évig terjedő, ha eléri a jelentős mennyiséget, akkor 5 évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Elképzelhető, hogy az elkövető megússza a büntetést: ha nagyon csekély mennyiségben, például két cserépben és nem egy egész sátorban termeli a kábítószert, akkor gyógykezelésre küldhetik. Ha ez eredményes, elkerülheti a büntetést.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást