Keveset és rosszul költünk a rák gyógyítására

InfoRádió / MTI
2008. július 5. 09:35
Egy nemzetközi felmérés szerint miközben Magyarországon az európai átlagnak megfelelő összeget költenek gyógyszerekre, rákgyógyításra feleannyi sem jut, mint a kontinens többi országában, a legújabb készítményekhez pedig világviszonylatban is lassan jut hozzá a magyar lakosság. A svéd Karolinska Intézet két professzorának vizsgálatát a Népszabadság ismertette.

A lap azt írja: a daganatos halálozási arány európai uniós összehasonlításban Magyarországon a legrosszabb, ennek ellenére a rákgyógyításra fordított összeg közösségi átlaga 125, míg Magyarországon 49 euró/fő.

A tanulmány szerint Európában a gyógyítás költségeinek átlagosan 10-12 százalékát teszik ki a gyógyszerek, ez az arány Magyarországon 38 százalék; ez azt jelenti, hogy az amúgy is kevés pénzből alig jut a gyógyítás egyéb területeire, például műtétre vagy sugárterápiára.

A tanulmányra reagálva Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gyógyszerügyi főosztályának vezetője azt mondta: nem lehet tudni, mennyire megbízható a tanulmány, de az igaz, hogy Magyarországon a rákgyógyítás gyógyszerközpontú.