Szike helyett ultrahangos késsel operálnak gyerekeket

Infostart
2008. július 4. 20:48
Adományként kapott a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika egy olyan műtéti berendezést, amellyel lényegesen csökkenthető, vagy akár meg is szüntethető a műtétek közbeni vérzés. Az ultrahangos berendezéssel operált gyerekeknél kisebb a műtéti kockázat és kevesebb a szövődmény.

A Tűzoltó Utcai Gyermekklinika egy olyan korszerű ultrahangos vágóműszert kapott adományként, amely technikailag úgy tud vágni, hogy vágás közben azok az erek, amelyek a vágási felszínre tartoznak, rögtön elzáródnak - magyarázta az InfoRádiónak a speciális berendezés működését a klinika sebészeti osztályának vezetője.

Jenővári Zoltán elmondta: miután a vágási felszínről leveszik a műszert, a felvágott felszínről már nem indul vérzés. Hozzátette: nem mindegy egy kistestű gyermeknél, hogy mennyi vért veszít műtét közben, mivel egy gyerek vértartaléka lényegesen kisebb, mint egy felnőtté.

Éppen ezért a gyermekkorban végzett műtéteknél sokat számít, hogy operáció közben mennyi a vérveszteség, így ha lehet, az orvosoknak többszörösen is törekedniük kell arra, hogy minél kevesebb vérveszteséggel műtsenek.

Az egyik legnagyobb kockázat, ha műtét közben jelentős vérzés indul meg, ezért ha ilyen technikával lehet operálni elsősorban súlyos betegséggel született gyerekeket, akkor az közvetlenül csökkenti a műtéti kockázatot. Az eszköz nemcsak hogy csökkenti a műtét közbeni vérzést, de akár teljes egészében vérzés nélkül is lehet vele operálni - teszi hozzá a szakember.

Vannak azonban olyan beavatkozások, amiknél nem lehet alkalmazni a technikát, például a csontot nem lehet késsel vágni. Jenővári Zoltán szerint az évente elvégzett ezer műtét egy bizonyos részénél, körülbelül 100 gyereknél tudják használni az eszközt.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást