Kilenc bemutatót tervez Alföldi Róbert a Nemzetiben

Infostart
2008. július 1. 22:00
Július elsejétől Alföldi Róbert a Nemzeti Színház főigazgatója. A következő évadban 9 bemutatót tervez a színház, a darabok többségét kortárs írók fordítják újra, vagy dolgozzák át. A társulatból 18 színész nem kapott szerződést a következő évadra, 15 művész szerződött a teátrumhoz.

"Mától Alföldi Róbert a Nemzeti Színház főigazgatója" - így kezdte a sajtótájékoztatót az oktatási és kulturális miniszter. Hiller István ma hivatalosan is kinevezte Alföldi Róbertet a teátrum élére.

A tárcavezető Jordán Tamás leköszönő igazgató érdemeit méltatva elmondta: a rosszízű politikai viták után sikerült egy színvonalas, művészi színházat teremtenie.

Hiller István hangsúlyozta: az elmúlt fél évben bebizonyosodott, hogy remekül tudott együttműködni a leköszönő és az újonnan megválasztott vezető.

Jordán Tamás köszönetet mondott az elmúlt öt és fél évért, majd hozzátette: nehéz szívvel távozik, de a szombathelyi színház megteremtése nagy kihívást jelent számára.

Alföldi Róbert a következő évad terveiről beszélt. Elmondta, hogy 18 művésztől vált meg a Nemzeti Színház, akik a hírekkel ellentétben békésen és méltósággal távoztak. Emellett 15 művész szerződik a Nemzetihez: Nagy Mari, Péterfy Bori, Rába Roland, Makranczi Zalán, Tompos Kátya és Murányi Tünde, valamint 9, az utóbbi két évben végzett színművészetis fiatal.

A következő évadban 9 bemutató lesz a Nemzeti Színház nagyszínpadán és stúdiószínházában. Emellett az új igazgató számos beavatószínházi előadást, workshopot és külföldi társulatokkal, művészekkel létrehozott produkciót tervez.Az első bemutató szeptember végén lesz, Szorokin: A jég című darabját állítja színpadra a Nemzeti a Krétakör színházzal közösen. Majd Euripidész Oresztészét rendezi Alföldi Róbert Térey János átdolgozásában. Gorkij Vassza Zseleznováját Básti Juli játssza. Brecht A kivétel és a szabály című darabját Zsótér Sándor rendezi. Remenyik Zsigmond A pokoli disznótor című drámája januárban kerül a nagyszínpadra.

Kacsóh Pongrác daljátékát, a János vitézt Parti Nagy Lajos átiratában tűzi műsorára a színház. Racina Atáliáját Valló Péter rendezi. Strauss A park című drámáját Alföldi Róbert állítja színpadra.

Az évad utolsó bemutatója Webster Amalfi hercegnője lesz. A korábbi előadások nagy része továbbra is műsoron marad.

Alföldi Róbert elmondta: nem akarta kisöpörni a korábbi, színvonalas előadásokat, éppen ezért azok folyamatosan kerülnek le a műsorról, és váltják fel azokat az új darabok.

Új drámák - és régiek új köntösben

Alföldi Róbert pályázatának egyik fontos elem volt, hogy új magyar drámák születését segítse elő a Nemzeti Színház. De, mint mondta, emellett lesz Bánk bán, és Az ember tragédiája is színre kerül, azonban egyik sem hagyományos formában, hanem a fiatal, újonnan szerződtetett művészek tolmácsolásában. Madách tragédiáját például amolyan "folytatásos, kedd esti tévésorozatként" mutatják be.

Ehhez kapcsolódóan bevatószínházi jelleggel egész napos programokat, beszélgetéseket, nyitott műhelyeket, kiállításokat szervez a színház a Szépművészeti Múzeummal és a Ludwig Múzeummal közösen.

A Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház közös jegyirodát tart majd fenn, és közös bérleteket kínál. Májusban 13 határon túli művésszel készül egy Nemzeti Színházas produkció, valamint október 19-től 23-ig a Nemzetiben látható lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ványa bácsija.

A Nemzeti Színház előterében kortárs képzőművészek installációi lesznek láthatóak, a Zikkuratban pedig fiatal művészek kapnak majd helyet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást